Русия забранява алкохола в двулитрови пластмасови бутилки

Руското правителство планира да забрани изцяло алкохола в пластмасови бутилки

Русия забранява алкохола в двулитрови пластмасови бутилки

Пълна забрана за продажба на алкохол в пластмасови бутилки с обем над 1,5 литра, предвижда законопроект в Русия. Промяната се планира за началото на 2017 г., предава ВВС. Правителството одобри изменения в законопроект да се ограничи количеството на пластмасови опаковки с алкохолно съдържание над 4%.

Документът е достъпен на сайта на руското правителство. Ограниченията ще касаят всички бутилки направени от полиетилен, полистирол и други полимери.

Поправката важи за всякакъв алкохол, включително и бира, но не и за безалкохолните напитки. Следващата промяна ще е от 1 януари, 2018 г., когато ще се забрани и продажбата на алкохол в еднолитрови пластмасови бутилки. С времето руското правителство планира да забрани изцяло алкохола в пластмасови бутилки.

Нарушаването на закона ще се глобява.

Бирата се свива по обем

Главно законопроектът ще се отрази на пивоварната индустрия, тъй като според оценки около 90% от бирата се продава в бутилки. Това се дължи на по-ниската цена на пластмаса в сравнение с други видове опаковки, както и по-лесното производство на пластмасови бутилки в пивоварната, защото една и съща капсула може да създава бутилки от 0,330 л. до 2,5 литра.

Голяма част от алкохолните продукти се разпространява в бутилки от над 1 литър - 1,5, 3 и 5 литра. По този начин, ограничението в пластмасовите съдове ще допринесе за намаляването на масовата консумация на алкохол в страната.

Въпреки това, сегашното предложение на правителството може да се нарече компромис: авторите на законопроекта, предложиха ограничаване на производството и продажбата на пластмасови бутилки от 0,5 литра.

Пивоварите обаче, които се подготвят за бъдещите ограничения, постепенно намаляват количеството на пластмасови бутилки.

Според анализ, биреният дял в структурата на продажбите на алкохолни напитки през първото тримесечие на 2016 г. е намалял с 0,1% до 38,7% в сравнение със същия период на миналата година. Обемът на продажбите е намалял с 2,8%. Като цяло руският пазар на бира отчита спад през последните девет години.

Коментари: 0