Руски телевизии неволно показаха свръхсекретен ядрен проект

Системата “Статус-6” се видя в кратък кадър от репортажа

Руски телевизии неволно показаха свръхсекретен ядрен проект
4187 ~ 2 мин. четене

Руските федерални канали “случайно” излъчиха секретен проект за ядрено торпедо в Русия. В телевизионен репортаж на руските програми "НТВ" и "Первого канала" от заседание на президента Владимир Путин с висшите военни за кратко се появи и тайният проект. На срещата Путин коментира, че страната ще разработва нападателни системи, способни да преодолеят всяка противоракетна защита.

Секретната система, известна като “Статус-6”, се видя в кратък кадър от репортажа, заснет през рамото на началника на Главното оперативно управление на Генщаба ген. Андрей Картнаполов. Във видеото се вижда как той държи схема с концепцията и сроковете за реализиране на разработка с гриф "Строго секретно". Както се вижда от изображението, разработчик на проекта е ОАО "ЦКБ МТ "Рубин"(едно от водещите в бившия СССР и Русия в областта на подводниците).

Предназначението на системата е „поражението на важни икономически съоръжения на врага в крайбрежните райони и населението с гарантирани невъзстановими щети за територията на страната чрез създаване на зони на обширно радиоактивно замърсяване, непригодни за извършване в тези зони на военна, икономическа или друга дейност в продължение на дълго време". Както твърдят руски медии, се виждат две подводници: изграждащата се в момента ядрена подводница "Белгород" (тя е със специално предназначение и се доразработва от 2012 г. насам на подводен ракетен крайцер от клас "Антей"), както и подводницата със специално предназначение "Хабаровск", която се строи от юли 2014 г. насам.

Говорителят на държавния глава Дмитрий Песков увери, че правителството ще предприеме мерки за тази ситуация и тя няма да се повтори, съобщава "Интерфакс".

"Наистина, някои тайни кадри влязоха в обектива на камерата, но след това бяха отстранени. Ние се надяваме, че това няма да се случи отново", заяви Песков пред репортери. Запитан дали няма да направи заключения във връзка с изтичането на информация, Песков каза: "Все още за мен някои от мерките не са известни, но в бъдеще ние със сигурност ще вземем превантивни мерки и няма да се случи отново."

През септември изданието The Washington Free Beacon представи "Статус-6" като подводно торпедо с ядрен заряд от десетки мегатона, заплашващо пристанища и крайбрежни градове на САЩ. Известен още като система "Каньон", този проект се смята за довършване на съветската разработка на торпедо Т-15 с мощност 100 мегатона (идеята е на акад. Дмитрий Сахаров), проектирано още през 50-те години.

Експериментите през 60-те години показват, че очакваният разрушителен ефект с предизвикване на цунами не може да бъде постигнато, но пък радиоактивното заразяване е гарантирано.

Разработчикът на проекта - "Рубин", е един от световните лидери в проектирането на подводници. "За повече от 110 години работа сме натрупали богат опит в създаването на подводници от различни класове. Този опит е бил успешно използван за създаване не само военна, но и гражданска техника. "Рубин" се превърна в признат партньор за петролни и газови компании от гледна точка на развитието на технологиите за застрояване нефтени и газови полета върху континенталния шелф"- се казва на официалната интернет страницата на предприятието.

Подкрепи Economic.bg