Руските хакери се добраха до досиетата на още 25 атлети

Десет от атлетите са американци, но този път има и руснаци

Руските хакери се добраха до досиетата на още 25 атлети
Руските хакери от двете групи Tsar Team и Fancy Bear са се добрали до медицинските досиета на още поне 25 атлети, съобщава Mеждународната антидопингова агенция (WADA). Засега не са ясни имената на спортистите, които ще се наредят до американската гимнастичка Симон Байлс и сестрите Уилямс, чиито досиета станаха публично известни през миналата седмица. От WADA съобщиха, че десет от спортистите са от САЩ.

„WADA е много притеснена, че тези криминални атаки, които досега са оповестили досиетата на 29 атлети, ще се отразят зле на засегнатите спортисти и притесняват всички участници в Олимпийските игри в Рио“, коментира генералният директор на агенцията Оливър Нигли, цитиран от CNN.

Според неофициалната информация този път има засегнати спортисти от Велокобритания, Германия, Чехия, Дания, Полша, Румъния и Русия. Не е ясно обаче дали и този път ще бъдат разкрити скандални случаи, при които международната антидопингова асоциация е прикривала случаи на допинг. Такива бяха оповестени за Серина и Винас Уилямс, както и за американската гимнастичка Симон Байлс.

От американската антидопингова агенция обаче твърдят, че техните представители „правят всичко възможно да се придържат към световните правила за получаване на права за ползване на необходимите медикаменти“.

Някои анализатори смятат, че хакерските атаки са по поръчка на Русия, чиито атлети бяха отстранени от Олимпийските игри след допинг скандал. Кремъл отрича категорично подобни обвинения. WADA призова Руската федерация да направи всичко по силите си, за да спре хакерските атаки. „Продължаващите кибер атаки, осъществявани от територията на Русия, подкопават сериозно работата по възстановяването на съвместната работа с руската антидопингова агенция“, се казва в официално становище на WADA.
Коментари: 0