С обиди и процедурни хватки депутатите избраха новия вицепремиер

От залата отсъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът в оставка Валери Симеонов и лидерът на \"Атака\" Волен Сидеров

С обиди и процедурни хватки депутатите избраха новия вицепремиер

Марияна Николова (вляво) при обявяването на оставката на Валери Симеонов

Георги Желязков Автор: Георги Желязков
При отсъствие на премиер и вицепремиер в оставка, Народното събрание избра Марияна Николова за зам. министър-председател с ресор „Икономическа и демографска политика“. Досега Николова оглавяваше политическия кабинет на Валери Симеонов, а според мнозина рокадата не променя нищо, освен че Симеонов ще управлява индиректно.

„За“ назначаването на Марияна Николова гласуваха 116 депутати, а „против“ бяха 62.

Дебатът за оставката на Симеонов и замяната му с досегашния му подчинен продължи около 4 часа. Цялото заседание обаче трудно може да бъде определено като „дебат“. И управляващите и опозицията дълго време използваха процедурни хватки – едните, за да бавят процедурата, другите – за да я претупат.

Чуха се обвинения, че се отнема думата на опозицията, управляващите пък припомняха, че някога и БСП са управлявали и при тях не е било по-добре. Нещата се върнаха в годините на комунизма, когато част от депутатите са били доносници на Държавна сигурност, а други са наследници на комунистическата партия.

От залата отсъстваха депутатите на „Атака“. След назначаването на Николова и връщането на Симеонов като депутат в Народното събрание, „Атака“ остава с един депутат по-малко в редиците си, а тежестта на партията в малката коалиция пада.

В залата присъства единствено лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който изчете CV-то на Марияна Николова, а от трибуната изнесе разпалена реч, в която опроверга съучастието си в далаверите с български паспорти, за които беше арестувано ръководството на ДАБЧ, и обвини БСП за греховете на БКП и Държавна сигурност, към която самият той има принадлежност.
Коментари: 0