В САЩ очакват първо голямо увеличение на данъците от 1993 г.

Данъчните мерки могат да влязат в сила до 1 година

В САЩ очакват първо голямо увеличение на данъците от 1993 г.

Снимка: БТА

4103 ~ 3 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Президентът на САЩ Джо Байдън планира първото голямо федерално увеличение на данъците от 1993 г. насам, за да подпомогне дългосрочната икономическа програма, създадена като продължение на неговия законопроект за облекчаване на въздействието от пандемията, заявиха източници на Bloomberg.

За разлика от стимулите в размер на 1.9 трлн. долара, следващата инициатива, която се очаква да бъде още по-голяма, няма да разчита само на държавния дълг като източник на финансиране.

За администрацията на Байдън планираните промени са възможност не само за финансиране на ключови инициативи като инфраструктура, климат и разширена помощ за по-бедните американци, но и за справяне с това, което демократите наричат неравенства в самата данъчна система. Планът ще тества както способността на Байдън да привлече републиканците, така и способността на демократите да останат единни.

Федералните приходи на САЩ са се понижили по-ниското си ниво от 90-те години насам

Въпреки че Белият дом отхвърля категоричен данък върху богатството, както предлага прогресивният сенатор от Демократическата партия Елизабет Уорън, сегашното мислене на администрацията наистина е насочено срещу най-заможните. Очаква се да бъде предложи набор от увеличения на данъците, който най-вече отразява предложенията от кампанията на Байдън за 2020 г.

Повишаването на данъците вероятно ще включва отмяна на части от данъчния закон на президента Доналд Тръмп от 2017 г., които са в полза на корпорации и богати лица, както и извършване на други промени, за да се направи данъчният кодекс по-прогресивен, казаха запознати лица.

Част от предложенията са свързани с: повишаване на корпоративната данъчна ставка на 28% от 21%; повишаване на данъчната ставка върху доходите на лица, които печелят над 400 000 долара; разширяване обхвата на данъка върху наследството; по-висока ставка на данъка върху капиталовата печалба за лица, които печелят поне 1 млн. долара годишно.

Цялостната програма тепърва ще бъде представена, като анализаторите прогнозират, че данъчните увеличения ще донесат на хазната между 2 и 4 трлн. долара. Все още няма определена дата за обявяването му, въпреки че Белият дом заяви, че планът ще последва подписването на законопроекта за COVID стимулите.

„Ще имаме широка активна дискусия за целесъобразността на голямото увеличение на данъците“, коментира лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл.

И все пак републиканците биха могли и да отстъпят за някои данъчни инициативи. Едната е преминаването от данък върху бензина към такса за изминати километри, за да се подпомогне финансирането на магистрални проекти. Служителите на Белия дом, включително заместник-директорът на Националния икономически съвет Дейвид Камин, който написа доклада за 2019 г. „Данъчно облагане на богатите“, са в процес на доработване на тези планове на Байдън.

Ако бъдат приети, данъчните мерки вероятно ще влязат в сила през 2022 г. Въпреки това някои депутати и поддръжници на президента извън администрацията твърдят, че тези действия трябва да бъдат забавени, докато безработицата остава висока поради пандемията.

Законодателите имат свои собствени идеи за данъчни реформи. Председателят на финансовия комитет на Сената Рон Уайдън иска да консолидира данъчните облекчения за енергията и да изисква от инвеститорите да плащат редовно данъци върху своите инвестиции, включително акции и облигации.

Медицинска сестра плаща данъци с всяка една заплата. Милиардерът в богато предградие, от друга страна, може да отложи плащането на данъци месец след месец до точката, в която плащането им е почти незадължително“, коментира Уайдън.

Уорън се обяви в подкрепа на данък върху богатството, докато председателят на Комитета за финансови услуги към Камарата на представителите Максин Уотърс заяви, че би искала да обмисли налог върху финансовите трансакции.

Коментари: 0