САЩ рискуват да направят „ужасна грешка“ с Китай

Това смята икономистът Джефри Сакс по повод назряващата нова Студена война

САЩ рискуват да направят „ужасна грешка“ с Китай

Снимка: БТА

844 ~ 2 мин. четене

Американските политици рискуват да направят „ужасна грешка“, като ескалират напрежението с Китай, заяви пред CNBC икономистът, преподавател в университета в Колумбия и директор на мрежата за решения за устойчиво развитие Джефри Сакс. Той предупреди, че „геополитическата студена война“ с Китай ще застраши глобалната сигурност във вече бурен период, белязан от пандемията на коронавирус.

„Последната Студена война беше достатъчно опасна“, напомни той и добави, че нова такава сега „би била още по-опасна“.

Напрежението между двете най-големи икономики в света се засили отново по време на пандемията от коронавирус, за която се смята, че е възникнала в Ухан, Китай. През юли САЩ поиска от Китай да затвори консулството си в Хюстън, позовавайки се на рискове за американската интелектуална собственост. Азиатската страна не закъсня с реакцията си и нареди затварянето на американското консулство в китайския град Чънду. 

Отношенията между САЩ и Китай са напрегнати от няколко години насам на фона на търговската война, предизвикана от президента Доналд Тръмп и надпреварата за разработване на ключови технологии като 5G безжични мрежи.

Според Сакс атаките срещу Китай са е превърнали в двустранна стратегия за политическа изгода.
„Докато политиката е игра, при това доста трудна в САЩ, това е и изключително опасен спорт, а играта с фактите и лъжите, които в момента говорим за Китай, има последствия“, коментира той.

Някои компании заявиха, че ще преоценят зависимостта си от китайските вериги за доставки вследствие на пандемията. Сакс, автор на новата книга „Епохите на глобализацията: География, технологии и институции“, каза, че движението към „производствен национализъм“ вече е в ход, тъй като страните се конкурират в нови сектори на икономиката като електрически превозни средства и възобновяема енергия.

Той призова световните лидери да намерят пресечни точки по проблеми като този с климата, които преосмислят икономиката. Сакс вярва, че предстоящите глобални кризи от този тип е по-добре да бъдат посрещнати заедно.

„Ако се сблъскаме с тях, всеки е сам за себе си, тогава ще погледнем назад с голямо съжаление.“

Подкрепи Economic.bg