Съдът обяви фалита на КТБ

За начална дата на несъстоятелността се приема 6 ноември 2014 г., когато бе отнет лиценза на банката

Съдът обяви фалита на КТБ
188 ~ 2 мин. четене
Софийски градски съд е обявил несъстоятелността на Корпоративна търговска банка с определение от днес. Датата на обявяване на фалита е 6 ноември 2014 г., когато бе отнет и лиценза на банката. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов. Той бил уведомен за решението на СГС от председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Определението по делото, гледано при закрити врата, бе взето само седмица след възобновяването му.

Съдът постановява обща възбрана и запор върху имуществото на банката и започване на осребряване на активите, включени в масата на несъстоятелността на КТБ. Решението подлежи на незабавно изпълнение от датата на постановяването му, съобщиха от СГС. Може да се обжалва и протестира пред САС в седмодневен срок от връчване на препис от същото.

„Оттук нататък следват всички описани в Закона за банковата несъстоятелност процедури. Много е вероятно сегашните временни синдици да бъдат определени за постоянни и всичко, което се говореше преди датата на фактическата несъстоятелност да се случи - започват едни много сложни процедури, които в рамките на българския съд ще гарантират всичко необходимо, така че откраднатото от КТБ да бъде върнато там и кредиторите на КТБ, които не са удовлетворени от имуществото в КТБ, в това число най-големия кредитор - ФГВБ, да бъдат равнопоставени и еднакво удовлетоврени”, коментира Горанов.

Той коментира и цесиите, чрез които министърът на културата Вежди Рашидов, е спасил 2.6 млн. от парите си в банката. Според Горанов цесиите са законни, но ако се окажело, че Рашидов е бил привилигерован, "това ще е първата сделка, която ще атакуваме в съда".

"Абсолютно всички сделки, които увреждат имуществото на КТБ или са привилегировали някого, ще бъдат атакувани в съда, без значение чие име стои зад тях", обеща Горанов.

От началния ден на изплащането – 4 декември 2014 г., до 17:00 ч. на 21 април 2015 г. 105 820 вложители в КТБ са се разпоредили с гарантираните си влогове в размер на 3 милиарда и 577 милиона лева, съобщават от ФГВБ.Подкрепи Economic.bg