САЩ заплашиха Великобритания да внимава как ще напусне ЕС

Така Вашингтон застана на страната на Ирландия по темата за Brexit

САЩ заплашиха Великобритания да внимава как ще напусне ЕС

Снимка: БТА

Влиянието на Brexit върху граничния режим между Северна Ирландия и Република Ирландия тази седмица се върна на преден план, след като САЩ заплаши Великобритания да внимава как ще напусне ЕС, пише BBC. Най-влиятелният политик от американската опозиционна Демократическа партия Нанси Пелоси посети границата и предаде ярко послание към Лондон.

Пелоси заяви, че ако начинът, по който Великобритания напусне ЕС, наруши Белфасткото споразумение, то тогава Лондон трябва да забрави за сключване на търговско споразумение с Вашингтон. „Такова споразумение просто няма да е сред възможностите, ако има някаква вреда за Белфасткото споразумение“, заяви американският демократ.

Правителството на Република Ирландия от своя страна е категорично, че каквото и да било затягане на режима по границата със Северна Ирландия ще се равнява на вреда за въпросното споразумение. Текстът на документа гласи каква трябва да е граничната уредба по границата между двете Ирландии, но министрите от Дъблин коментират, че затягане на правилата би нарушило духа на споразумението.

Изглежда, че Пелоси подкрепя позицията на Република Ирландия. „Това е не просто споразумение, а идеал, ценност, нещо, което е модел за целия свят“, каза тя пред аудитория в Лондонското училище по икономика и политически науки. Затова ето как може да се предаде накратко посланието ѝ към поддръжниците на Brexit в Лондон: "Aко ирландското правителство не е доволно, ние ще блокираме каквото и да било потенциално търговско споразумение", обобщи тя.
Коментари: 0