САЩ зарадваха Уолстрийт с ревизиран растеж от 3,5% на 3,9%

По-големият ръст през третото тримесечие на 2014 г. обаче не гарантира същото темпо и в последните три месеца на годината

Ревизиран оптимизъм

САЩ зарадваха Уолстрийт с ревизиран растеж от 3,5% на 3,9%
124 ~ 1 мин. четене

Икономиката на САЩ е нараснала с по-бързо темпо отпреди през III тримесечие на 2014 г., но качеството на растежа е смесено, показват ревизираните данни, цитирани от британския в. The Financial Times (FT).

Официалните данни са преразгледани от 3,5% ръст за текущата година на 3,9%, но голяма част от него е за сметка на вътрешните резерви, докато ръстът на износа е ревизиран рязко надолу.

В смесения отчет, потреблението и инвестициите бяха ревизирани нагоре, по този начин подобрявайки макроданните за вътрешната икономика. За сравнение, потреблението е нараснало с 0,3 процентни пункта, като инвестициите на бизнеса правят другите до 0,2 опроцентни пункта.

"Това е една изненадаващо приятно като данни", каза Иън Шефърдсън от Pantheon Macroeconomics в Ню Йорк. „"Ние се съмняваме, че растежът на брутния вътрешен продукт може да се поддържа след третото и през четвъртото тримесечие с аналогично темпо, но мисля, че тенденцията за раздвижване е налице“, казва още анализаторът.

През третото тримесечие се увеличават с още един рязък скок разходите за отбрана – все пак става дума за края на счетоводната година в САЩ. Това обаче не може да продължи и през в следващите тримесечия.

"Да, наистина през третото тримесечие ръстът е по-силен от очакваното. Въпреки това, прогнозите за четвъртото тримесечие вече не са толкова конструктивно оптимистични", каза пък главният икономист в нюйоркския офис на Mizuho Securities Стивън  Рикюто.

Подкрепи Economic.bg