САЩ затегнаха правилата за издаване на визи

Новата анкета ще важи 6 месеца, вместо обичайните три години

САЩ затегнаха правилата за издаване на визи
3320 ~ 1 мин. четене
Американските власти затегнаха правилата за предварителна проверка за издаване на визи, предава Reuters. 

Утвърдена е нова анкетна карта за искащите входни визи в САЩ. Тя включва редица нови пунктове, включително и лични данни за интернет.

Съгласно новите правила, сътрудниците на американските консулски служби ще изискват от кандидатите за входни визи номерата на всички техни предишни задгранични паспорти, псевдонимите в социалните мрежи, които са ползвали през последните 5 години, а така също и подробна биография за 15 години, включително данни за заемани работни места и движение по света.

Те могат да искат и допълнителна информация, ако преценят, че това е необходимо "за потвърждаване на самоличността или за извършване на по-задълбочено проучване за целите на националната сигурност", добави Държавният департамент на САЩ.

Подобни въпроси в анкетата са отбелязани като незадължителни, но е отбелязано, че отсъствието на отговори по тях може да доведе до забавяне или отказ от издаване на виза.

Новата анкета ще важи 6 месеца, вместо обичайните три години. 

Усложнената анкетна карта е част от мерките за по-строги правила при проучването на кандидатите за американски визи. Те бяха одобрени на 23 май от Административно-бюджетното управление на Белия дом, въпреки критиките на служители от образователния сектор и академични групи. 

Според тях новите въпроси ще утежнят процеса, ще доведат до големи забавяния в обработката на документите и ще отблъснат международните студенти и учените, които искат да посещават САЩ.
Подкрепи Economic.bg