Семейство Тачеви от Пловдив и тяхното смокиново кафе
Cofig е напитка, създадена по древна аржентинска рецепта, но със смокини от подножието на Родопите
Раят на смокините – така Петър Тачев описва Пловдив и цялата родопска яка, откъдето неговото семейство се снабдява с плода за производството на тяхното смокиново кафе. Историята на Cofig – българското смокиново кафе – започва още през 2014 г., когато Петър научава за възможността да се създава кафе от смокини.
Историята на тази напитка тръгва от Аржентина, но Петър и неговата съпруга Таня решават, че трябва да опитат да я произвеждат и в България.
В Пловдив буквално газим смокините по улицата. Искахме да създадем нещо истинско и така започнахме опити да създадем смокиново кафе. Свързахме се с хора в Аржентина, които ни консултираха по телефона“, разказва Петър Тачев в разговор с Economic.bg.
Пътят до създаването на първото пакетче българско смокиново кафе обаче не е лек. Семейството на Петър се сблъсква с много трудности, включително и нежелание от страна на различни фабрики да се заемат с печене и сушене на смокините поради недоверието им към иновативния продукт.
Първите пакетчета кафе все пак стават факт през 2017 г. Но трудностите не спират дотук.
Имаше момент, когато напълно спряхме производство. И точно тогава започнаха да ни се обаждат доволни клиенти, което ни мотивира да продължим.“
На година под марката Cofig се пакетират около 3000 дози. Но все още цялото производство е изнесено за производство на ишлеме. Петър споделя, че това е много сложен процес, тъй като целият процес трябва да се следи.
Сушим в гр. Елена, печем на друго място и пакетираме на трето. Мечтаем да отворим собствена фабрика и целият процес да е под наш контрол“, споделя Тачев.
Защо кафе от смокини?
Зад историята на българското смокиново кафе стои не само интересната древна аржентинска рецепта, която семейството на Петър Тачев научава, но и техен здравословен проблем.
През 2005 г. семейството му се сблъсква със сериозни здравословни проблеми и в търсене на лечение установяват, че единственият правилен ход е да се обърне към здравословния начин на живот.
Напускайки големия град, се установихме в китно средногорско селце, където развихме първо за собствени нужди, а в последствие и за нашите приятели и клиенти изобилно разнообразие от екологично чисти плодове и зеленчуци“, казва той.
През годините той и неговото семейство поддържат здравни клубове, провеждат кулинарни презентации, изнасят лекции за принципите на здравословния живот и хранене, както и влиянието им върху физическото здраве.
Така в желанието ни да спомагаме за по-доброто здраве и живот, се роди и тази наистина уникална алтернатива и антипод на популярното кафе – Cofig – СмокиНово кафе.“