750 сгради ще се санират през 2016 г.

Карадере няма да се застроява

750 сгради ще се санират през 2016 г.

Снимка: Стоян Йотов

3800 сдружения на собственици, които кандидатстват за саниране на блокове по Националната програма за енергийна ефективност, са регистрирани до момента. Очакваме през тази година да се работи по обновяването на 750 сгради. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на форум за енергийна ефективност за Централна и Източна Европа.

Завършените през 2015 г. сгради са постигнали 70-80% намаление на сметките за отопление през зимния сезон.

Получена е препоръка програмата да бъде изменена към постигането на по-висок от заложения сега в нея енергиен клас “С”.

„Трябва да намерим баланс, защото програмата се изпълнява с бюджетни средства и трябва да бъде постигнат оптимален ефект с наличния бюджет”, каза министърът. Според нея това може да бъде направено, след като собствениците започнат да участват с определен дял от финансирането.

Лиляна Павлова обърна внимание на чуждестранните участници във форума, че Националната програма за енергийна ефективност обхваща само жилищния сектор и е стартирала първоначално с най-големите сгради, строени по индустриален способ. След което обхватът е разширен, за да могат повече хора да се включат в нея.

Заради ограничения размер на средствата, които могат да бъдат предоставени безвъзмездно на собствениците за обновяване на жилищни сгради, се работи за намирането на най-добрия модел за финансиране в годините напред.

Няма да се застроява Карадере и другите защитени зони и плажове по Черноморието, каза пък във Варна министър Павлова. Тя заедно с кмета на града Иван Портних присъства на откриването на обновения булевард „Трети март”.       

Коментари: 0