Щабът не препоръчва разхлабване на мерките

Той отговори на предложението на премиера да бъде прекратено по-рано извънредното положение

Щабът не препоръчва разхлабване на мерките

Снимка: МС

Националният оперативен щаб не препоръчва никакво разхлабване на мерките за спазване на социална дистанция. Ние имаме задача да даваме обективна информация на правителството и премиера, въз основа на която премиерът да вземе решение кога да бъде прекратено извънредното положение. Това обяви началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски, след като в събота премиерът Бойко Борисов обясни, че иска разхлабване на режима и по-ранно прекратяване на извънредното положение.

„Не знаем как отварянето на малки хотели и къщи за гости ще се отрази на психическото здраве на нацията, но със сигурност ще увеличи епидемиологичния риск“, коментира Мутафчийски по повод искането на министър-председателя да бъдат отворени поне малките хотели, където хората можели едновременно да почиват и да спазват социална дистанция.

Националният оперативен щаб не препоръчва и отваряне на училищата, защото това също увеличава риска за разнасяне на заразата, стана ясно още от думите на Мутафчийски. Дали да работи образователната система също е сред темите, повдигнати в събота от премиера Бойко Борисов.

„В света има два варианта за образованието. Първият е да се отворят детските градини и училищата за най-малките ученици, за да могат родителите да ходят на работа. Вторият е да учат само най-големите, защото им предстоят изпити, а и са по-дисциплинирани и могат да спазват мерките за носене на маски, дезинфекция и спазване на дистанция, обясни ген. Мутафчийски. Който и вариант да бъде избран, се препоръчва да се учи на по-малки класове и двусменно. И при двата варианта обаче резултатът ще е естествено разнасяне на заразата“, коментира Мутафчийски.

Той допълни, че от кметовете зависи кога ще бъдат отворени парковете, а днес ще бъде проведено учение за налагане на режим в тях, допълни още шефът на оперативния щаб.

Коментари: 0