Силното трето тримесечие за банковия сектор подкрепи европейските индекси

Увеличаващият се брой на нови Covid случаи натежават върху перспективите за търсене на петрол

Силното трето тримесечие за банковия сектор подкрепи европейските индекси

Снимка: Pixabay

Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Италия въведе най-строгите вирусни ограничения от както страната затвори врати през май, докато Испания ще наложи нови мерки, една от които ще бъде задължителен полицейски час. Действията бяха породени от увеличаващия се брой на нови случаи на коронавирус в двете страни, които бяха епицентър на пандемията в Европа. Италианският премиер одобри план за ограничаване на работното време на барове и ресторанти, затваряне на развлекателни заведения, хазартни зали и други.

Италианците също бяха призовани да ограничат пътуванията. Мерките ще бъдат в сила до 24 ноември. В неделя, испанският премиер одобри извънредното положение и обяви национален полицейски час от 23:00 до 6:00 часа.

В петъчната сесия стойността на Dow Jones се плъзна с 28 пункта, или 0.1%, до 28 335. S&P 500 успя да спечели 0.3%, затваряйки на ниво от 3 465, докато NASDAQ затвори с 0.4% по-високо на 11 548. Dow Jones и S&P 500 прекъснаха триседмични печалби, след като през изминалата седмица се понижиха съответна със 0.1% и 0.5%. Инвеститорите следят Вашингтон през последните седмици внимателно, след като перспективите за нов пакет от стимули могат да окажат важна роля в посоката на пазарите. Акциите на Intel паднаха в последната сесия с над 10%, след като приходите на компанията за последното тримесечие на 2020 не успяха да достигнат прогнозите на анализаторите.

По-рано в петък, Нанси Пелоси сигнализира, че със Стивън Мнучин са много близо до споразумение в преговорите за стимулиране на икономиката, което подсили европейските индекси. Друг фактор който подкрепи индексите в Европа бяха силните резултати през Q3 на банковия сектор. Петролът поевтиня с 2% през последния ден на търговската седмица, след като нарастващия брой на нови случаи на коронавирус в Европа и САЩ натежаха върху перспективите в търсенето.

Златото поевтиня в петък, след като американската валута набра сила в края на седмицата, но не успя да се понижи под психологическите 1900 USD за тройунция. Цената беше също подкрепена от несигурността в американската икономика във връзка с предстоящите избори на 3 ноември.

Акценти от днес

Зимно часово време

На 25 октомври Европа преминава към зимно часово време. Тази седмица щатската борсова сесия ще започва в 15:30 часа и ще приключва в 22:00 часа българско време. Промяната ще бъде актуална до 1 ноември, когато САЩ също ще преминат към зимно часово време.

Intel – Седмична

Акциите на Intel се понижиха с 10.58% в края на изминалата седмица. Основната причина за негативното движение бяха разочароващите приходи на компанията през третото тримесечие на 2020, които не успяха да достигнат очакванията на анализаторите. Негативните резултати понижиха акциите на компанията до зона на подкрепа, където биковете ще могат да се възползват от покупки на по-ниски цени. Очакванията ни са цената да не успее да се понижи под 45 USD

EUR/USD – Дневна

Цената успешно проби нивото на подкрепа от 1.1750 през втората половина на септември, като остана ограничена над 100 периодната експоненциална средна. Валутната двойка образува нова възходяща тренд линия, като последната корекция дойде след неуспешен опит за пробив на образуваната зона на съпротива. Ако цената успее да пробие и задържи над 1.1900, очакваме възходящият тренд да продължи.

XAG/USD – Дневна

Среброто достигна доста интересно ниво. Цената се движи около хоризонтално като пресича 50 периодната експоненциална средна през няколко дни. Периодът на консолидация се заформи в началото на октомври, като очакваме цената да направи силно движение тази седмица. Пресичане на горната граница на образувания клин и психологическото ниво от 25 USD е добра възможност за навлизане в дълга позиция с цел 27 USD.

US 500– Дневна

Основният американски индекс успя да се понижи през изминалата седмица. Негативното движение не успя да прекоси психологическото ниво от 3 400, което се явяваше като зона на съпротива за индекса през изминалите месеци. Изглежда негативното движение се разхлаби, като линиите на бавния Стохастик на път да се пресекат, давайки ни възможност за пласиране на дълга позиция с добро взаимоотношение риск/печалба. 

Коментари: 0