Турската лира поевтиня до критично ниво

Валутата се обезцени с над 1% днес до историческо дъно

Турската лира поевтиня до критично ниво

Снимка: Pixabay

Турската лира продължи да поевтинява сериозно – тенденция, започнала от началото на годината, и която в понеделник достигна историческо дъно. Справка към 09:30 ч българско време показва, че лирата е с 1.1% надолу спрямо долара и 1 долар се търгуваше за 8.0424 лири. Това се случва, след като миналата седмица централната банка запази нивото на основния лихвен процент от 10.25% непроменено въпреки очакванията за сериозно повишение. От началото на годината турската валута поевтиня с вече над 25% спрямо долара.

Централната банка е похарчила десетки милиарди долари от валутните си резерви тази година, защитавайки лирата, което почти ги изчерпва. Турският президент Реджеп Ердоган се противопоставя на по-високите лихвени проценти - ключов инструмент, използван от централните банки по света за стабилизиране на валутите, тъй като смята, че те са инфлационни.

Освен паричната политика, върху лирата тежи и опасността от санкции срещу Турция от страна на САЩ заради тестването на руските ракети S-400.

Каквито и да са вашите санкции, не се колебайте да ги приложите. Казахте ни да върнем S-400. Ние не сме колония, ние сме Турция“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч в неделя, цитиран от турската медия Ahval.

Според анализаторите президентските избори в САЩ, след по-малко от две седмици, дават на правителството на Ердоган възможност за тестването на оръжията с минимален обратен отговор от най-голямата икономика в света.

Коментари: 0