Системата с пръстовите отпечатъци в болниците се срина

Пациентите се регистрират по стария метод – с лична карта

Системата с пръстовите отпечатъци в болниците се срина
384 ~ 1 мин. четене
Новата система за регистрация в болниците, която от началото на ноември използва пръстов отпечатък, се е сринала. От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) съобщи пред Дарик, че „в логовете на сървърите, които поддържат платформата, е постъпила повече информация, отколкото може да бъде обработена“.

Тази нощ системата е сигнализирала, че е препълнена и екип от фирмата, която я поддържа, e започнал да работи по отстраняването на проблема. По тази причина в четвъртък ще се използва стандартния метод за регистрация – чрез лична карта. Очаква се проблемът да бъде решен до края на деня.

Новата регистрационна платформа стана задължителна при постъпване в болница от началото на този месец. По данни на здравната каса над 300 000 пациенти са се регистрирали посредством своя пръст, а отказалите да го направят били по-малко от 100 души.

По-късно през деня от пресцентъра на здравната каса излязоха със съобщение, че системата вече работи. Проблемът възникна поради препълване на дисковото пространство, на което се съхраняват лог файловете на системата, е официалното становище на НЗОК. От там обясняват проблема с „рязкото нарастване на обема на съхраняваната в лог файловете системна информация, който за вчерашния ден е надминал 25 GB“.


Здравното министерство направи пръстовият отпечатък задължителен за постъпване и изписване от болницата. Лечебните заведения бяха принудени да закупят необходимата техника, а пациентите, които не желаят да дават пръстов отпечатък, трябва да плащат допълнително за регистрация с лична карта.

Подкрепи Economic.bg