След Financial Times, продават и The Economist

Купувачът все още е неизвестен

След Financial Times, продават и The Economist

Британският издателски холдинг Pearson, който преди 2 дни се споразумя да продаде вестник Financial Times, сега преговаря и по 50-процентовия си дял в списание The Economist, информира самият английски вестник, цитиран от AP.

Изданието се позовава на информирани източници. Потенциални купувачи на Economist Group, издател на сп. The Economist, не се споменават.

Pearson вече е в процес на продажба на FT Group, включваща и едноименния вестник, на японската медийна група Nikkei. Сделката e на стойност 1,3 млрд. щатски долара и бе обявена през миналата седмица.

С тези стъпки британският издател иска да ограничи дела си в медиите и да се съсредоточи изцяло върху бизнеса си в образователната сфера.

Делът на Pearson в The Economist се оценява на около 620 млн. щатски долара. Засега името на купувача не е известно. Близки до сделката са споделили, че новият собственик не е нито Nikkei, нито някой от трите медийни гиганта Bloomberg, Thomson Reuters или Axel Springer.

Последните 3 групи са питани дали имат нещо общо със сделката, но са отрекли да проявяват интерес поради факта, че тези 50% няма да им дадат контрол над изданието.

Pearson получава дела си в The Economist през 1957 г. като част от придобиването на FT. Financial Times уточнява в публикацията си, че евентуална продажба на дела на Pearson ще трябва да бъде одобрена от ръководството на Economist Group. Сред тях са известните фамилии Кедбъри, Ротшилд и Шрьодер.

Сделката трябва да бъде одобрена от четиримата настоятели на The Economist, сред които са бившата министърка от Консерваторите Баронеса Вирджиния Ботъмли и бившият министър на администрацията Лорд Аугустин О’Донъл.

Ролята на настоятелите е да „запазят независимостта на собствените на компанията и редакционната независимост на The Economist”.

Коментари: 0