Сметната палата на ЕС иска да контролира фонда за инвестиции на Юнкер

Одитната институция настоява за ясни и точни критерии при финансирането и изпълнението на проектите

Сметната палата на ЕС иска да контролира фонда за инвестиции на Юнкер
3800 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Сметната палата на Европейския съюз (ЕС) иска да упражнява директен контрол върху новия европейски фонд за стратегически инвестиции (т.нар. план „Юнкер“) на стойност 315 млрд. евро, пише онлайн изданието euractiv.com.

Институцията е публикувала доклад като част от законодателния процес по установяването на фонда, предложен от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер. В доклада на Сметната палата се посочва, че целта на инициативата е да се пренасочат спестяванията и допълнителната ликвидност към инвестиции, без да се встъпва в нов дълг, така че да бъдат създадени 1-1,3 млн. нови работни места през следващите 3 г.

Според одиторската институция общите разходи за бюджета на ЕС няма да надвишават 16 млрд. евро. В доклада се допълва още, че потенциалните задължения към други източници на публични средства ще трябва да бъдат внимателно контролирани и оповестени.

Тези 16 млрд. евро ще дойдат от съществуващите маржове в бюджета на ЕС (2 млрд. евро), Механизма за свързване на Европа (3,3 млрд. евро), програма Хоризонт 2020 (2,7 млрд. евро). Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) може да се ангажира с 5 млрд. евро. Държавите-членки в обединението могат да допринесат за фонда, като допълнение към сегашните им вноски в бюджета на ЕС, чрез инвестиционна платформа или чрез съфинансиране на специфични проекти, допълват от Сметната палата.

Въпреки че правният статут не е уточнен в предложението на ЕК, фондът ще има своя собствена управленска структура, посочва още институцията. Управителният съвет ще определя инвестиционната политика, включително и рисковият профил, а членството в него ще е пропорционално на приноса към фонда, пише в доклада.

Данъкоплатците в ЕС ще поемат най-тежкия удар в случай на загуби от публични проекти, финансирани с пари от фонда, предупреждава още Сметната палата. Затова институцията настоява за гаранции, че финансираните проекти ще отговарят на ясни и точни критерии за селекцията им, както и че изпълнението им ще бъде адекватно контролирано.

Коментари: 0