Социалистите печелят изборите в Испания

Лидерът Педро Санчес обеща проевропейско правителство

Социалистите печелят изборите в Испания

Снимка: БТА

1300 ~ 1 мин. четене
Лидерът на социалистическата партия в Испания и досегашен премиер на страната Педро Санчес обяви победа на предсрочните парламентарни избори. При почти 100% преброени бюлетини той печели 29% от вота и 123 депутатски места.  

Санчес обеща, че ще стреми към сформирането на проевропейско правителство. От балкона на централата на Испанската социалистическа работническа партия в Мадрид той заяви: „Успяхме да го постигнем! Социалистическата партия спечели изборите и с това спечели и бъдещето! А миналото – загуби. Преди всичко искам да благодаря на гласувалите за нас над 7 милиона и 300 хиляди испанци, които повярваха, че Социалистическата партия може да ръководи страната ни през следващите 4 години”, предава БНР.

Съперникът на социалистите – дясната консервативна Народна партия ще има двойно по-малко представители в новия парламент и ще разполага с 66 депутати.

Крайната десница също ще бъде представена - партия „Вокс” печели 24 места. Петима каталунски лидери, които в момента се намират в затвора, също бяха избрани за депутати. Избирателната активност на парламентарните избори в Испания е била над 75%.

Коментари: 0