SpaceX ще позволи ежеседмични полети до Луната

Една от основните пречки за осъществяване на полети до Луната е високата цена

SpaceX ще позволи ежеседмични полети до Луната
Частната американска аерокосмическа компания SpaceX, основана от Илън Мъск, ще подпомогне така индустрията, че до 2020 г. ще има полети до Луната поне веднъж седмично. Това е мнението на бригадния генерал от американските военновъздушни сили Уейн Монтейт, който коментира темата пред списание MIT Technology Review, издавано от Масачузетския технологичен институт.

„Една от основните пречки за осъществяване на полети до Луната е високата цена“, казва Монтейт. Според него обаче разходите започват да падат драстично благодарение на програмата на SpaceX за многократно използване на ракетите. Също така военновъздушните сили на САЩ разработва автономна система за проследяване на полетите, която също сваля цената.

Технологията безпогрешно може да определи дали има отклонение в курса на някоя от изстреляните ракети и да я детонира в случай на нужда. Благодарение на нея са необходими и близо три пъти по-малко хора, които да контролират мисията от Земята.

В началото на тази година SpaceX обяви, че двама туристи са заплатили „значителен депозит“ за пътешествие до и около Луната през 2018 г. Полетът ще бъде осъществен с ракетата Falcon Heavy, върху която ще бъде монтирана капсулата Dragon, с която ще пътуват двамата туристи.

Очаква се полетът около Луната да трае около седмица. Ще се премине близо до повърхността на Луната, но няма да се каца на нея.

Ако SpaceX реализира това пътуване преди НАСА или друга космическа агенция да изпрати астронавти до Луната, то това ще бъде първата мисия до Луната с хора от 45 години насам.
Коментари: 0