Срещата на върха на НАТО: Европа се бои от торнадото Тръмп

Туитовете на Тръмп разкриват лидер, решен да упражни върху алианса рекет срещу закрила

Срещата на върха на НАТО:  Европа се бои от торнадото Тръмп

Тръмп пристига в Брюксел

Снимка: БТА

816 ~ 3 мин. четене
Никой не може да твърди, че европейците не са предупредени. В туит американският президент Доналд Тръмп обяви каква ще е линията още на 9 юни, като затръшна вратата на Г-7 под носа на Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Джъстин Трюдо, пише френският в. "Фигаро". 

Започващата днес в Брюксел среща на върха на НАТО се очертава да е истински кошмар, казва цитиран от вестника висш европейски представител. За президента милиардер всичко опира до пари и отношения от позиция на силата, независимо дали става дума за свободната търговия, Китай, Иран, Русия или за колективната отбрана. За всичко това разбира се ще стане въпрос днес в чисто новата централа на атлантическия алианс, въпреки че партньорите на американския президент продължават да критикуват неуместността и смесването на темите. 

"Уважавайте съюзниците си, в края на краищата те не са толкова много", обърна се вчера към Тръмп един друг Доналд - председателят на Европейския съвет, полякът Доналд Туск, припомня "Фигаро".

В пост в Туитър, написан на борда на президентския самолет на път за Брюксел, Тръмп вчера намекна, че някои съюзнически страни в алианса имат да възстановят просрочени дългове на САЩ, отбелязва френският регионален в. "Уест Франс". Много страни в НАТО, които се очаква да защитаваме, не само не са изпълнили настоящия си ангажимент за 2-та процента, а дължат и неизплатени пари за години назад. Ще ги възстановят ли на САЩ?, запита той, цитиран от ежедневника, който определя коментара на Тръмп като нова провокация преди срещата на върха на алианса.

Американски президенти са призовавали и преди европейските страни да отделят повече пари за отбрана. Сега обаче някои в НАТО се опасяват, че многократните безцеремонни искания на Тръмп може да навредят на духа на организацията, подпомагайки плановете на руския президент Владимир Путин, когото обвиняват в стремеж за дестабилизиране на Запада, отбелязва на сайта си "Би Би Си Нюз". Някои изразиха опасения за самото бъдеще на НАТО, а германският канцлер Ангела Меркел загатна, че е възможно Европа повече да не може да разчита на американския си съюзник, допълва медията.

Лидерите от НАТО трябва да обяснят на Доналд Тръмп, че в един неспокоен свят е нужна сигурност, за да се гарантира, че сключените споразумения ще са трайни, посочва в редакционна статия британският в. "Гардиън". Бившият директор на американското ФБР Джеймс Коми каза за Тръмп, че прилича повече на главатар на банда, отколкото на демократичен политик. Според опита на Коми Тръмп е водач, който изисква клетва за вярност, иска абсолютен контрол, злоупотребява с лъжи и твърдо се придържа към мирогледа "ние срещу тях". За съжаление, тези негови черти несъмнено ще се проявят и на срещата на върха на Северноатлантическия алианс в Брюксел, прогнозира вестникът. Туитовете на Тръмп разкриват лидер, решен да упражни върху алианса рекет срещу закрила. Президентът иска да изнудва военните си партньори за пари, иска срещата да се сведе до установяване кой харчи и кой - не по 2 процента от БВП за отбрана. А ако партньорите откажат да платят? Е, остава заплахата - за потенциални търговски войни или възобновяване на предизборното обещание Вашингтон да се откаже от ангажимента да се притече автоматично на помощ на съюзниците в НАТО, ако бъдат нападнати. Както каза Коми - като да си имаш работа с мафията.

Двата основни стълба, които определят мястото на Европа в света, са основаващият се на правото световен ред и трансатлантическият алианс. Тръмп ще установи, че европейците не могат да избират между двете. 

Редът не може да бъде налаган. Той трябва да бъде приет. Тръмп обича да мисли за политиката като за бизнес, но той няма да сключи ползотворни, трайни споразумения със съюзниците си - и с враговете - без правила, които се спазват от всички, предупреждава "Гардиън".
Подкрепи Economic.bg