Сривът в туризма повлече гръцката икономика надолу

Очаква се икономиката да се свие с 9.5% през 2020 г., преди постепенно да започне възстановяване

Сривът в туризма повлече гръцката икономика надолу

Снимка: Pixabay

2291 ~ 1 мин. четене

МВФ очаква икономиката на Гърция да се свие с 9.5% през 2020 г., преди постепенно да се възстанови в средносрочен план. Това става ясно от доклад на заяви в петък Международният валутен фонд (МВФ).

„Очаква се икономиката да се свие с 9.5% през 2020 г., преди постепенно да се възстанови в средносрочен план“, се казва в нея. „Силната зависимост на Гърция от туризма я прави особено уязвима. Очаква се възстановяването през 2021–22 да достигне средно 5% ръст годишно, подкрепено от фондовете на ЕС от следващото поколение и възстановяване на чуждестранното търсене. Тъй като NGEU постепенно постепенно прогнозира се растежът да се върне към своя дългосрочен потенциален темп от 1%. "

Пандемията на коронавируса прекъсна скромното икономическо възстановяване на Гърция, съобщи МВФ, свивайки БВП със 7.9% през първата половина на 2020 г., което е рязък спад на фона на ръста от 1.9% през 2019 г.. Причината е, че ограниченията силно повлияха върху вътрешното търсене и туризма. Равнището на безработица се е увеличило значително от март, въпреки значителните мерки за подкрепа на заетостта. „Първичният дефицит за 2020 г. се прогнозира на 6.75%, както поради по-ниската икономическа активност, така и заради правителствените стимулиращи мерки“, отбелязва той.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter / Google Новини