Staropramen представи рубинена бира

В рецептата на Granat се използва бленд от три специални малца

Staropramen представи рубинена бира
4751 ~ 2 мин. четене

Staropramen представи ново попълнение в своето портфолиото от продукти на българския пазар. На специално събитие бранд мениджър „Премиални марки“ в „Каменица“ АД Мария Александрова, заедно с Васил Петров, мениджър „Пивопроизводство“ в „Каменица“ АД, за първи път у нас представиха Staropramen Granat.

Рецептата е създадена в далечната 1884 г. Staropramen Granat има характерен рубинено-червен цвят, който дължи на специалната комбинация от висококачествени съставки. Представянето на продукта у нас цели да запознае истинските ценители на бира с класическия „гарнет“ вкус – нарицателно, появило се именно след създаването на Staropramen Granat в столицата на пивоварите Прага.

Новото предложение цели да затвърди водещите позиции на Staropramen на българския пазар на премиални бири. По данни на AC Nielsen марката е №1 по продажби в България в този сегмент, както в магазинната мрежа, така и в заведенията. „Всяка пета премиална бира, поръчана в заведенията, и всяка трета, взета от хладилниците в магазина, е Staropramen“, обясни Мария Александрова по време на събитието. Марката е на пазара от 2005 г.

Staropramen Granat има богата история, датираща още от далечната 1884 г. Тогавашният майстор-пивовар бил заинтригуван от появата и нарастващата популярност на вносни полутъмни бири от Бавария, поради което решил да експериментира. Започнал да смесва разнообразие от малцове и когато напълнили първата чаша от пивото, някой внезапно възкликнал „Това е Garnet!”. От латински език тази дума се превежда „рубинен“, а оттам бирата получила и чешкото си название Granat, останало нарицателно за този тип бири и до днес.

„В рецептата на Granat се използва бленд от три специални малца. Два от тези малцове се произвеждат в Чехия. Рубиненият цвят на бирата се получава именно от микса между тъмен карамел малц и светъл малц. Затова Granat носи със себе си и този силен подчертано малцов вкус. В наши дни на пазара откриваме бири, при които силно горчивият хмел е преобладаващ за сметка на ароматичните сортове, доставяйки отлична горчивина, но ощетявайки ароматa на пивото. При Staropramen Granat подходът е точно противоположен – използва се предимно ароматен хмел. Затова и ароматът на това рубинено пиво е много приятен, много нежен,“ разкри подробности от пивоварната Васил Петров, мениджър „Пивопроизводство“ в „Каменица“ АД. „Маята пък, която използваме за пивото, е същата, която се използва за производството на Granat по целия свят“, добави още детайли той.

Staropramen Granat вече е в дистрибуторската мрежа и съвсем скоро ще се предлага в цялата страна в стъклена бутилка от 0,5 литра и в PЕТ опаковка от 1 литър. 
Коментари: 0