Столична община стартира разширението на метрото до „Левски Г“

Йорданка Фандъкова обяви, че няма повече време да се чака Планът за възстановяване и ще се започне със собствени средства

Столична община стартира разширението на метрото до „Левски Г“

Снимка: Столична община

12046 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Разширението на метрото от “Хаджи Димитър” до “Левски Г” стартира още тази есен. Това съобщи в профила си във Facebook столичният кмет Йорданка Фандъкова. Ще се започне първо с проектирането, а от началото на 2022 г. и самото строителство.

София не може да губи повече време в чакане да се внесе Планът за възстановяване и ще започнем работа със собствени средства,“ сподели столичният кмет.

Още тази есен ще стартира строителната дейност по разширението на метрото от “Хаджи Димитър” до “Левски Г”. Снимка: Красимир Свраков

Припомняме, че вторият участък от третата линия на метрото бе открита на 24 април тази година. „Строителството на метрото в София не трябва да спира. Вече гледаме към следващите 3 км през район „Подуяне“ до „Левски Г“ и 6 км – от Военна академия „Г. С. Раковски“ през кв. „Гео Милев“, кв. „Слатина“, зала „Арена Армеец“ до Окръжна болница“, каза тогава Фандъкова.

Кметът коментира и решението на Столичен общински съвет за възстановяването на Княжевския лифт. „Преминахме през съдебна процедура със собственика на лифтовете, която спечелихме. И вече имаме проучване, което доказва, че Княжевският лифт може да се възстанови по съществуващо положение. Това е единственият вариант, при които възстановяването може да се случи в обозримо бъдеще,“ категорична е Фандъкова.

Тя сподели, че има развитие и по казуса за прекратяване на споразумението с парламента за ползване на 185 паркоместа на пл. "Св. Ал. Невски" и пл. "Княз Александър I". „Водих лично разговори с ръководството на Народното събрание и ги уведомих, че могат да ползват 50 места и да заплащат за тях, като всички софиянци. Предложихме ограничаване на местата за всички институции и премахване на безплатните служебни абонаменти на държавни институции и на Столична община. Вчера получих писмо от председателя на парламента, с което ме уведомява, че депутатите са приели промени в правилника им, който има силата на закон, и са определили нови зони за охрана около двете сгради, които съвпадат точно с ползваните до момента места за паркиране. Искрено се надявам, че новите зони за охрана не означават безплатно и безразборно паркиране около пл. „Св. Ал. Невски“, коментира Фандъкова.

Подкрепи Economic.bg