Столична община спря спорния ремонт на театър „София“

Общината се е отказала от идеята да замени варовика по фасадата на сградата с пресован ламинат

Столична община спря спорния ремонт на театър „София“

Снимка: Wikipedia

640 ~ 2 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Столична община се отказа от твърде спорния проект на стойност 8.1 млн. лв. без ДДС за ремонт на театър „София“. Той предвиждаше цялостно обновяване на сградата и вътрешно преустройство на етажите. Но решението да бъде дeмoнтиpaнa ĸaмeннaтa oблицoвĸa пo фacaдaтa и да бъде заменена с пресован ламинат (HPL) срещна огромна съпротива и отнесе много критики от страна на гражданите и експертите.

Сaмo дeĸopaтивнитe бapeлeфи пo фacaдитe щяха да бъдат запазени.

Решението за спиране на проекта е взето на 17 септември – три дни преди изтичане на срока за подаване на оферти по поръчката. Тя е прекратена с подписа на зам.-кмета по направление “Обществено строителство" Ангел Джоргов.

Управляващите в София не спират да ни изумяват със скъпите си ремонти, които съсипват емблематични сгради и пространства. Този път на прицел е сградата на театър „София“ в парка "Заимов". Йорданка Фандъкова и трупата ѝ от ГЕРБ планират да премахнат трайната и красива каменна облицовка от фасадата на сградата и да я заменят с HPL плоскости", алармираха от неправителствената организация "Спаси София".

Председателят на Постоянната комисия по култура към Столичен общински съвет (СОС) Малина Едрева защити пред БНТ отпадналия вече проект. Според нея топлинната изолация на сградата няма как да се случи без унищожаването на историческата ѝ стойност.

Сгради, които са строени десетки години назад във времето, имат нужда и от модернизация. Това, което се случва с ремонта на театър „София", е свързано с осигуряването на технологии, които ще дадат максимално оползотворяване на ресурсите. Едно от основните действия при този цялостен ремонт е екологичното изолиране на стените на театъра. Заради това се налага да се свалят варовиковите плочи. Отоплението на театъра струва 11-12 000 лв. на месец“, обясни Едрева.

Според „Спаси София“ е напълно възможно проектът да бъде преработен, така че да бъде запазена фасадата. От гражданската организация настояват преработеният проект да третира сградата като паметник на културата, запазвайки оригиналната фасада от варовикови плочи и всички архитектурни пластики и детайли по нея.

„Необходимост от промяна в проектната документация, свързана с оформление на фасадата на сградата, което ще доведе до промяна в изискванията на техническата спецификация“, споделиха от екипа на „Спаси София.“ 

Средствата за ремонта са осигурени по пpoeĸт „Paзвитиe нa ĸyлтypнaтa инфpacтpyĸтypa в Cтoличнa oбщинa чpeз инвecтиции в oбнoвявaнe нa Teaтъp „Coфия" c пoдĸpeпaтa OΠPP 2014-2020.

Подкрепи Economic.bg