Транспортният министър иска да спре поскъпването на билета за влак

Христо Алексиев е инспектирал депата в София и е отчел значително забавяне на ремонтите на мотриси

Транспортният министър иска да спре поскъпването на билета за влак

Снимка: Министерство на транспорта

4442 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Новият транспортен министър Христо Алексиев е против увеличението на цените на билетите при пътуване с влак. Преди дни управителят на „БДЖ – Пътнически превози“ Любен Нанов обяви в телевизионно интервю, че подобно поскъпване се налага заради високите цени на тока. Алексиев коментира днес, че няма да позволи билетите да поскъпнат и ще обсъди темата другата седмица с ръководния екип на държавния жп превозвач.

При внезапна инспекция в жп депата в София и Илиянци, министърът е отчел недобросъвестно изпълнение на договора по проекта за поддръжка на мотрисните влакове в БДЖ. На лице е и отчетливо забавяне в извършването на основните ремонти.

Към момента е направена само текуща поддръжка на мотрисите и е изгубено време в период от една година и девет месеца по възстановителните и основните ремонтни дейности“, уточни Алексиев.

Министърът е поставил условие към „БДЖ – Пътнически превози” и изпълнителя „Алстом” в кратък срок да се изготви нов линеен график, който да му бъде представен в началото на октомври. Министърът изиска среща с ръководството на „Алстом“ във връзка с установените закъснения по реализирането на проекта.

Припомняме, че миналата година трите депа на БДЖ – в София, Варна и Пловдив – претърпяха мащабна модернизация. В тях бяха инвестирани над 1 млн. лв., за да бъдат подготвени и оборудвани за извършване на дейности по ремонт и поддръжка на мотрисните влакове.

През декември 2019 г. „БДЖ – Пътнически превози” и „Алстом транспорт С.А.” подписаха пeтгoдишeн дoгoвop зa пoддpъжĸa нa 46 мoтpиcни влaĸa. Oбxвaтът вĸлючвa пълнa тeĸyщa пoддpъжĸa, ĸaĸтo и ocнoвeн peмoнт нa 22 дизeлoви и 24 eлeĸтpичecĸи мoтpиcи, ĸoeтo cтpyвa нa дъpжaвнaтa ĸoмпaния близo 137 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg