Стотици милиони за наука се разпределят тихомълком

1/3 от парите за наука и образование са от държавата, усвояването на европрограмата върви изключително зле

Стотици милиони за наука се разпределят тихомълком

Близо 765 млн. лв. за наука ще бъдат разпределени през следващите 9 години у нас, като стратегията за развитието на изследователската дейност в България ще мине на обществено обсъждане в рамките на 2 седмици в разгара на сесията и кандидат-студентската кампания, пише БГНЕС.

58% от парите (почти 441 млн. лв.) трябва да дойдат от европейската програма „Наука и образование за интелигентен растеж” (НОИР), по която до момента усвояемостта е 0,09%.

215 млн. лв. или 33% от парите за образование и наука за следващите 10 години ще са бюджетни средства. Фонд „Научни изследвания” ще има бюджет от 26 млн. лв. 18.7 млн. лв. пък ще дойдат от ОП „Иновации и конкурентоспособност”.

Според БГНЕС, предложеният за обществено обсъждане документ показва слаба амбиция да се кандидатства за финансиране на проекти по европейската програма „Хоризонт 2020” с бюджет от 80 млн. евро – очакваме едва 28 млн. лева.

От проекта за Стратегия става ясно още, че държавата планира да задели 5 млн. лв. за ранно пенсиониране на българските учени. Това се прави с цел „промяна на възрастовия профил на учените-изследователи”. Изпълнението на мярката трябва да се осъществи до 2020 г.

Почти 696 млн. лв. от парите ще отидат по направлението „Концентриране на научната инфраструктура и изследователският капацитет в значими за икономиката направления и синергията между тях”.

Една от целите е към 2020 г. 1,5% от БВП да отиват за образование и наука, а през 2025 г. – 2%.

Стратегията трябва да бъде гласувана от кабинета в края на юни.

След оставката на проф. Тодор Танев като просветен министър се появиха коментари, че столът му е апетитен именно заради многото европари за наука през настоящия програмен период.

Коментари: 0