Страх, гняв и срив в акциите на Nissan след ареста на харизматичния Гон

През 90-те години Карлос Гон успя да вдигне компанията на крака, спасявайки я от фалит

Страх, гняв и срив в акциите на Nissan след ареста на харизматичния Гон

Снимка: БТА

Новината за ареста на председателя на Съвета на директорите в автомобилната компания Nissan Карлос Гон вече поведе след себе си бурни реакции. Японското правителство е вперило зорък поглед в случващото се и как то се отразява на икономиката, докато междувременно акциите на производителя се сриват. На фона това служителите реагират със страх и гняв, пишат световните медии. 

Карлос Гон бе арестуван вчера по подозрения в укриване на доходи и нарушения на японските данъчни закони. Прокуратурата го обвини, че е укрил 5 млрд. йени (44 млн. долара) през последните пет години. Заедно с него бе задържан и членът на борда Грег Кели. 

В резултат акциите на компанията се сринаха с 5% във вторник, а водещият индекс на Токийската фондова борса Никкей-225 се понижи с 1.09% до 21 583,12 пункта. 

На валутния пазар в Токио доларът поскъпна до 112.59 йени спрямо 112.53 йени вчера. Еврото понижи курса си до 1.1452 долара спрямо 1.1454 долара, предаде Associated Press. 

След новината за ареста главният изпълнителен директор на Nissan Хирото Саикава съобщи на пресконференция, че независим екип от експерти ще разследва нарушенията. 

„Има мнение, че сред факторите (за нарушенията) е концентрацията на власт на най-високото ниво“, коментира министърът на промишлеността Хирошиге Секо. 

Служителите на Nissan реагираха с гняв, изненада и страх на ареста на харизматичния си шеф. Въпреки провинението мнозина признават заслугата му за спасяването на комапнията от ръба на фалита през 90-те години и последвалото ѝ подобряване чрез решителни реформи. 
Коментари: 0