Страхове за спад на търсенето свалят цените на петрола

Нови инфекции в Китай и САЩ повишават притесненията на инвеститорите

Страхове за спад на търсенето свалят цените на петрола

Снимка: Pixabay

1444 ~ 2 мин. четене
Петролът падна с повече от 2% в търговията тази сутрин, увеличавайки загубите от миналата седмица, след като новите коронавирусни инфекции, засегнали Китай и САЩ, повишиха притесненията, че обновените огнища на вируса ще задържат възстановяването в търсенето на гориво, предава Ройтерс.

Фючърсите на суровия Brent паднаха с 89 цента, или с 2.3%, до $37.84 за барел към 03.02 ч. по Гринуич, докато фючърсите на американсксия West Texas Intermediate паднаха с $1.18, или 3.3%, до $ 35.08 за барел.

Нов клъстър на инфекции в Пекин увеличи загрижеността за възраждане на болестта. Пандемията от коронавирус започна в края на миналата година в китайския град Ухан, припомня агенцията.

Петролните показатели паднаха с около 8% миналата седмица - първото им седмично намаление от април, когато случаите на коронавирус в САЩ започнаха да се увеличават. През уикенда беше съобщено за повече от 25 000 нови случаи в САЩ само в събота, като доста повече щати съобщават за нови инфекции и хоспитализации.

Промишленото производство в Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, се повиши за втори пореден месец през май, но ръстът беше по-малък от очакваното, което предполага, че втората по големина икономика в света изпитва трудности с възстановяването си след края на пандемията.

Рафинериите на страната увеличиха производителността си през май с 8,2% повече в сравнение със същия период преди година до около 13,6 милиона барела на ден, показват данни на правителството.

Контролен панел, ръководен от ОПЕК, ще се срещне в четвъртък, за да обсъди текущите рекордни съкращения на производството и да види дали страните са осъществили своя дял от намаленията, но няма да вземат решение, според пет източника на ОПЕК +, допълва Ройтерс.
Подкрепи Economic.bg