Страните от Г-20 ще подкрепят безвъзмездни лицензи за ваксини

Решението трябва да допринесе за увеличение на производството на ваксини по целия свят

Страните от Г-20 ще подкрепят безвъзмездни лицензи за ваксини

Снимка: Unsplash

216 ~ 1 мин. четене
Автор: Екип на Economic.bg

Страните от Г-20 ще подкрепят лицензирането на безвъзмездните патенти за нови ваксини срещу коронавирус за производство в развиващите се страни, съобщава Reuters, позовавайки се на проектоизявление.

От него става ясно, че лидери на Г-20 „се ангажират да насърчават лицензирането без възнаграждения, трансфера на технологии, информация и обединяването на патенти“. Според агенцията, документът може да бъде приет на Глобалната здравна среща в Рим, която се организира от ЕС и Италия. В нея участие ще вземат и ръководители на международни организации.

Инициативата предвижда производителите на лекарства да дарят лицензи за ваксини на страните с ниски доходи. За фармацевтичните компании този ход е неудобен, но по-малко ограничаващ от категоричното отказване от патент.

 Индия и Южна Африка направиха подобно предложение в края на миналата година. Според тях така ще стане възможно разширяването на производството на ваксини срещу коронавирус в света. Предложението беше подкрепено от 60 от 164 членове на Световната търговска организация (СТО).

Реакции дойдоха от САЩ, като те заявиха, че подкрепят предложението. Председателят на Европейската Комисия заяви, че Брюксел е готов да обсъди премахването на патентите за ваксини, но това няма да доведе до по-голямо производство поне през следващата година, така че е по-добре да се инвестира в разширяване на производствения капацитет.

Коментари: 0