Създадохме ядлива и биоразградима чаша за топли напитки

Cupffee е направена изцяло от натурални продукти

Създадохме ядлива и биоразградима чаша за топли напитки
Автор: Божидара Иванова

Фирма Къпфи е основана през 2014 г. в Пловдив от Мирослав Запрянов, Младен Джалъзов и Симеон Гавраилов, като основната й цел е да осъществи идея на Мирослав Запрянов, зародена през далечната 2002 г. Странното хрумване се състой в направата на вафлена чаша за кафе, която може да бъде изконсумирана заедно с горещата течност. Economic.bg разговаря със създателите на Cupffee за тяхната идея и бъдещите им планове за развитие.

Как се роди идеята за ядлива чаша за кафе? 

Още в ученически години замисълът за направа на чашата е обсъждан между нас, но след като завършихме училище, всеки пое по собствения си път, реализирайки се в различни области, и всичко беше временно забравено. През лятото на 2013 година възродихме идеята и предприехме действия за превръщането й в реален проект. От тогава са направени редица проучвания и опити и най-накрая се роди реалният продукт, нарекохме го Cupffee. 

Името е обединение на двете английски думи Cup – чаша и coffee – кафе. Защото първоначалната идея е чашата да се използва основно за пиене на кафе. В процес на проучванията се зародиха и други възможности за употребата й, като пиене на чай, мляко, горещ шоколад, какао и други топли напитки, но не само за напитки, а и за сокове, сладкарски кремове и десерти.

По официални данни дневно в света се изпиват около 2.5 милиарда чаши топли напитки, от които почти една трета са в чаши за еднократна употреба и тенденцията е този дял да расте предизвикан от все по-забързаното ни ежедневие. Това респективно означава генериране на стотици тонове неразградими отпадъци и изсичане на милиони дървета. Само в Германия за една година са използвани 3.8 млрд. чаши за еднократна употреба, което прави 320 000 бр. на час.

Най-разпространени са пластмасовите, стиропорните и хартиените чаши за еднократна употреба. Стиропорната чаша е най-лошият от вариантите, когато става дума за еднократни чаши за кафе и чай. Изработени са от полистирол - вид пластмаса, получена от нефт, стиропорните чаши ще останат в околната среда още около 500 години – напълно основателна причина да не бъде използвана.

Почти всички пластмасови чаши за кафе са изработени от пластмаса № 5, която е изключително трудно рециклируема. Това означава, че повечето пластмасови чаши за еднократна употреба в крайна сметка запушват депата за отпадъци. Чашите за еднократна употреба от хартия не са направени само от хартия, а са облицовани с полиетилен, който е вид пластмаса. Това покритие предпазва чашата ви, да не се разпадне, но от своя страна полиетиленът пречи на способността на чашите да бъдат лесно рециклирани.  Двадесет милиона дървета се отсичат всяка година само за производството на картонени чаши.

От какво е направена Cupffee и къде ще се произвежда?

Ние разработихме уникална, ядлива и биоразградима чаша за топли и студени напитки. Направихме я изцяло от натурални продукти – предимно зърнени. Cupffee е  алтернатива на традиционните чаши за еднократна употреба и на порцеланова чаша за топли и студени напитки.

Сегашният вариант е проектиран за късо и дълго кафе. Планира се да се направи вариант за мляко, капучино и други. Cupffee е „вафлена” чашка за кафе еспресо и може да бъде изконсумирана в качеството си на обикновено придружаващата кафето бисквитка. Влаго и термоустойчивостта се дължат на тесто, замесено по специална рецепта, a етикетът, с който е обгърната, придава стил и е издържан от хигиенна гледна точка. Дори и да не бъде изконсумирана след употреба, то тя ще се разгради напълно в природата за няколко дни.

Променя ли се вкуса на кафето и има ли някакво влияние върху напитката в нея?

С леко сладникав вкус консистенцията на Cupffee не влияе върху вкуса на кафето. Течността в чашата бива съхранявана без да протече за над 60 минути, а пълен разпад на чашата е след над 20 часа.  При престой на напитката в нея за 40 минути, тя запазва характерната си хрупкавост и вкус.

Колко време течността в чашата остава топла?

Изстиването на течността в Cupffee е както при всяка друга чаша, с изключение на стириопорените чаши, на които основното им предназначение е да задържи възможно най-дълго напитката топла.

Чашата може ли да се използва за студени напитки?

Да, чашата освен за топли напитки, може да се използва и за студени като сок, безалкохолно, даже и за алкохол. Всяка една течност е разтворител, който й влияе по различен начин, най-агресивният разтворител е чиста гореща вода. Дори напълнена с вода с температура 97-98 градуса, Cupffee запазва съдържанието за над 60 минути. Освен напитки в чашата може да се сервират кремове, десерти и други сладкарски продукти. 

Cupffee само в една разновидност ли ще се предлага?

Към момента вместимостта на чашата е 100 мл, което е напълно достатъчно за късо и дълго кафе. Планувано е да произвеждаме по-големи чаши и различни вкусове, за да подхождат повече на консумираната напитка. Друг продукт, който разработваме, е бъркалка от същото тесто.

Кога се очаква да се появи на пазара в България?

Масовото производство ще започне през март месец 2017 г. На 11 ноември 2016 г. направихме презентация на Cupffee в пловдивски хотел с цел да създадем контакти на местно ниво и да подсигурим реализация на планираното производство. От презентацията до момента има огромен интерес към продукта ни, не само от България, а и от цял свят. Поради тази причина правим всичко възможно производството да започне по-рано, но за съжаление много от нещата изискват технологично време.

Вашата идея има ли аналог в света?

Да има, но при всички аналогични продукти течността се запазва благодарение на захарна или шоколадова глазура от вътрешната страна на чашата, която не е толкова трайна, а и променя вкуса на налятата напитка. Те са повече като кекс във формата на чаша и единствено тази глазура, която се разгражда за 10-15 мин. запазва течността в тях. Смеем да твърдим, че нашият продукт е уникален и няма друг в световен мащаб.

 Планирате ли да излезете на чужди пазари? Кои?

Имаме запитвания за дистрибуция от Европа, Северна и Южна Америка и Близкия изток. Въпрос на време е да имаме нужния капацитет, за да изпълним всички поръчки и да може Cupffee да се предлага не само в България.

Какви са бъдещите ви планове за развитие?

Ние искаме продуктите, който произвеждаме да са масови и на достъпна цена, за да може всеки един човек да си позволи тяхната употреба ежедневно. Колкото повече хората употребяват нашите продукти толкова по-малко ще бъдат използвани пластмасовите, картонените и стиропорените чаши за еднократна употреба. Всяка една произведена от нас чаша, спомага за намаляване на употребата на досега използваните чаши за еднократна употреба, с което спомагаме за намаляване генериране на отпадъци от тези трудно рециклируеми продукти.

Коментари: 0