Световните лидери се разбраха за Сирия

Те се обединиха около 9 стъпки за разрешаването на конфликта

Световните лидери се разбраха за Сирия
252 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

След 7-часови преговори, във Виена приключи срещата на външните министри на 19-те държави относно положението в Сирия.

В нея участваха представители на най-заинтересованите страни за разрешаването на конфликта – ЕС, САЩ, Русия, Саудитска Арабия, Иран, Турция, Китай и др., съобщи Reuters.

След приключването й беше публикуван заключителен документ, представящ 9-те точки, по които лидерите са постигнали съгласие: 

- Възможност за доставяне на хуманитарна помощ трябва да бъде предоставена на цялата територия на Сирия.

- Екстремистката групировка „Ислямска държава“ и други терористични организации, включени е списъка на ООН, трябва да бъдат напълно унищожени.

- Сирия трябва да остане единна, независима, териториално цяла, светска държава с всичките й институции. 

- Лидерите отбелязаха необходимостта от запазване на съществуващите институции в страната.

- Дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта ще се засилят.

- Ще бъде проведена международна среща за Сирия с участието на представители на правителството на Башар Асад и опозицията. В хода на преговорите трябва да бъде формирано ново преходно правителство, представляващо интересите на целия народ. Временното правителство ще доведе страната до следващите избори, след което страната ще има нова конституция. Гласуването трябва да се проведе под надзора на ООН и в съответствие с международните стандарти.

- Процесът за политическо решение на конфликта ще бъде извършен от сирийския народ. Народът на Сирия сам ще определи бъдещето си. 

- Правата на сирийците не трябва да бъдат нарушавани, независимо от етническата или религиозната им принадлежност.

- Страните, участващи в процеса за разрешаване на конфликта, ще положат усилия за осигуряване на мир в цялата страна, но с „Ислямска държава“ примирие няма да бъде сключвано.

Държавите участващи в срещата съобщиха, че в близките дни ще работят за разрешаване на въпросите, по които има разногласия и ще се съберат отново, за да продължат дискусиите през следващите 2 седмици.

Подкрепи Economic.bg