Свиват правомощията на почетните консули

Премиерът разпореди промени в закона

Свиват правомощията на почетните консули

Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил на министърът на външните работи Даниел Митов да се извършат спешни промени в закона за свиване на правомощията на почетните консули в страната. Причината е, че има десетки сигнали от граждани за нарушения от страна на дипломатите.

Още вчера МВнР обяви, че работата по нова европейска нормативна уредба вече е стартирала. „Всички тези нормативни актове имат нужда от изменения“, заяви Митов. От ведомството не пожелаха да назоват провинилите се консули.

У нас привилегиите и имунитетите на почетните консули са уредени в Наредбата относно реда за назначаване и приемане на почетни консулски длъжностни лица, Наредбата за възстановяване на ДДС и акциз на дипломатическите представителства и консулства и Наредбата за оформяне на стоки, внасяни и изнасяни от дипломатически представителства и консулства.

По време на последното заседание на правителството премиерът заяви, че напоследък научава за действия на почетни консули на други държави, които не отговарят на техния статут. В тази връзка министърът на външните работи Даниел Митов припомни, че той се определя от разпоредбите на Виенската конвенция за консулските отношения.

Почетните консули в страната са Максим Бехар, представляващ Сейшелските острови, Борислав Дионисиев, представител на Малдивите, Иво Прокопиев – Канада, Саша Безуханова – Люксембург, Пламен Юруков – Казахстан, Цветелина Бориславова – Исландия, проф. Стоян Денчев – Оман.

Премиерът заяви, че консулите у нас се ползват с голям брой права. Те се движат с червени номера, движат се с ескорт и ползват различни облекчения.

Коментари: 0