Сърбия прави маските на открито задължителни

В страната се въвеждат нови по-строги мерки срещу разпространението на вируса

Сърбия прави маските на открито задължителни

Снимка: Pixabay

Сърбия въведе задължително носене на маски на открито и въведе други мерки за справяне с разпространението на коронавируса, съобщава Reuters.

На общините ще бъде наредено да забранят публичните събирания, а до следващия понеделник ще бъде подготвена спортната арена в Белград, която да поеме очаквания приток на пациенти с по-леки симптоми на COVID-19, каза Дария Кишич Тепавчевич, член на правителствения кризисен щаб.

„Маските трябва да се носят от всички, навсякъде, включително навън, ... това е задължително“, каза Тепавчевич.

По думите ѝ ситуацията в Сърбия е по-благоприятна от останалата част на Европа, но добави, „това не трябва да ни утешава, тъй като вирусът има голям потенциал за бързо разпространение“.

До момента Сърбия е съобщила за 35 454 случая и 770 смъртни случая, като в четвъртък са съобщени 203 нови случая.

Властите твърдят, че честотата на заболяването непрекъснато се увеличава поради по-студеното време, когато повече хора остават на закрито.

В България последните дни случаите също нарастват значително, само днес те са над 9000, а вече общо са над 27 хил., с 10 хил. активни. В страната ни обаче не се въвеждат нови мерки срещу разпространението на вируса, а само се затяга контролът на спазването на досегашните. Според премиера Бойко Борисов е важно психическото здраве на хората.

Коментари: 0