Тайланд короняса новия си крал

Церемониите струват 31 милиона долара

Тайланд короняса новия си крал

Снимка: БТА

1724 ~ 1 мин. четене

Маха Ваджиралонгкорн беше коронясан официално за крал на Тайланд на пищна церемония в Големия дворец в тайландската столица Банкок, предадоха световните агенции.

В 12,09 ч. местно време (05,09 ч. по Гринуич) кралят сам постави на главата си Великата корона на победата - кралска регалия, тежаща над седем килограма, изваяна от злато и инкрустирана със скъпоценни камъни.

Маха Ваджиралонгкорн се възкачи на престола след кончината на баща си крал Пумипон Адулядет през октомври 2016 г. Церемонията по коронацията му обаче бе забавена заради спазването на траур в памет на покойния крал, властвал в Тайланд в продължение на 70 години.

На церемонията днес новият крал изпълни няколко специфични ритуала, облечен в бяло, след което се преоблече в кралски одежди, обшити със злато.

Церемонията, започнала с оръжейни салюти, съчетаваше будистки и хиндуистки ритуали в съответствие с тайлайндските будистки традиции и с вярването, че кралете на Тайланд са превъплъщение на хиндуисткия бог Вишну.

Тържествата по коронацията на краля продължават утре и в понеделник. Утре е планирано да има парадно шествие, което ще продължи 7 километра и се очаква да привлече 150 000 зрители в старата част на Банкок. В понеделник кралят ще приветства множеството от балкона на големия дворец в Банкок. 

Церемониите струват 31 милиона долара. В тях участва и новата кралица - доскорошен бодигард на краля, за която той се ожени преди броени дни. В навечерието на коронацията кралят помилва 50 000 затворници от цялата страна.
 

Коментари: 0