Таванът на американския дълг ще бъде достигнат в края на лятото

Финансовият министър Стивън Мнучин поиска от Конгреса да гласува бързо ново повишение на лимита, за да не се стигне до криза

Таванът на американския дълг ще бъде достигнат в края на лятото

Снимка: БТА

1236 ~ 1 мин. четене
Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин призова в сряда Конгреса да повиши тавана на американския дълг колкото е възможно по-скоро, тъй като според него лимитът ще бъде достигнат около края на лятото.

„Не бих дал точна дата, но бих казал, че ще е към края на лятото“, каза Мнучин по време на изслушване в Комисията по финансови услуги в Камарата на представителите.

На въпрос дали има потенциал за нова криза, каквито вече имаше на няколко пъти през последните години, той заяви: „Споделям вашата загриженост. Бих призовал Конгреса да вдигне тавана на дълга колкото се може по-скоро“.

Мнучин каза още, че Съединените щати проучват ефектът, който подготвяните вносни мита върху китайски стоки за 300 млрд. долара ще имат върху потребителите. Също така той заяви, че правителството е на един месец от тяхното въвеждане.

По-рано този месец Белият дом вдигна тарифите от 10 на 25% за внос на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара. Това предизвика Пекин да отвърне с ответни мита, а краят на водената вече 10 месеца търговска война между двете държави е все по-далеч от приключване.

„Вероятно няма да има решение още 30 до 45 дни“, каза Мнучин по време на изслушването, като добави, че е говорил с главния финансов директор на Walmart Inc. за това как тарифите ще повлияят на потребителските цени.
Коментари: 0