Тел Авив иска да се превърне в първия град с електрически пътища

Директното зареждане на превозните средства от самия път ще премахне необходимостта от непрекъснатото изграждане на нови зарядни станции

Тел Авив иска да се превърне в първия град с електрически пътища

Снимка: Unsplash

Тел Авив ще се превърне в първия град, който има уникални електрически пътища. Идeятa e електрическите превозни средства дa се зapeждaт aвтoмaтичнo, дoĸaтo се движaт пo пътя, което ще намали необходимостта от изграждането на нови зарядни станции.

Електрическите пътища са част от пилотна програма, водена от община Тел Авив в сътрудничество с ElectReon, компания, разработваща система, която може да зарежда електрически превозни средства, докато се движат, и Dan Bus Company - израелска автобусна компания със седалище в Тел Авив. Тя осъществява местни автобусни услуги в столичния район Тел Авив, както и някои междуградски автобусни линии между района на Гуш.

Електрическите пътища ще се простират от железопътната гара на университета в Тел Авив до терминала Клацкин в Рамат Авив, маршрут от около 1.2 мили (2 км). Зареждането на превозните средства ще се случва чрез специално имплантирани медни намотки, при преминаването през които се произвежда енергия.

През последните няколко дни се работеше по монтирането на устройствата, които да генерират енергията по пътя. В следващите седмици ще започнат тестовете на системата преди тя да бъде пусната в експлоатация“, обявиха от ръководството на общината пред CNN Business.

Ако проектът е успешен, община Тел Авив обяви, че ще разгледа възможностите за разширяване на обхвата на електрическите пътища на територията на града. „На първо място поставихме екологичността и подобрението на климата“, обяви кметът на Тел Авив в съобщение до медиите.

„Директното зареждане на превозните средства от самия път ще премахне необходимостта от непрекъснатото изграждане на нови зарядни станции“, каза каза Мейтал Лехави, заместник-кмет по транспорт в община Тел Авив.

Очаква се тестовете на електрическия път да продължат около два месеца, след което Dan Bus Company ще започне редовни пътувания по маршрута, превозвайки пътници, които пътуват до и от университета в Тел Авив, се казва в съобщение за пресата от община Тел Авив.

Коментари: 0