Теленор стартира информационна видео поредица – 5G Talks

Теленор стартира информационна видео поредица – 5G Talks

Снимка: Теленор

784 ~ 3 мин. четене
Автор: Теленор

Теленор България стартира информативна видео поредица 5G Talks, в която разказва за това как се планира и гради една 5G мрежа, как се поддържа и как се постига високото качество, за което компанията бе наградена с четири поредни престижни сертификата Best in Test за качеството на своето 4G покритие от международната, независима компания за бенчмарк umlaut. Водещ на любопитната серия видеа е технологичният журналист Светлин Желев.

Въпроси и отговори за всички

В първия видео материал водещият Светлин Желев запознава зрителите с основните правила и дейности, нужни за да може една мобилна мрежа от ново поколение да функционира. Пред камерата застават инженери от компанията, отговарящи за възможността да се наслаждаваме на всичките екстри и характеристики, които 5G предлага.

Поредицата започва с Георги Джанков, ръководител на отдела за изграждане на мрежата към CETIN България, който разкрива повече около техническата страна на 5G мрежата.

Преди всичко, трябва да разясним какво всъщност е мобилна мрежа и какви компоненти се съдържат в нея. За да има 5G мрежа, тя трябва да има: отдалечена клетка, или така наречената - базова станция, която е основната част от една мобилна мрежа”, споделя Георги.

Нейните компоненти са: core network, която се разполага в дейта центрове и където се намира цялото оборудване за управлението на мрежата. След това идва преносната среда, която е оптична и по която се предават връзките, както и устройствата на крайните потребители, които приемат сигнала.

Но какво ще донесе всичко това на крайните потребители и как 5G ще промени изцяло мобилното преживяване? На тези въпроси в поредицата отговаря Иво Тишев, старши инженер “Опорна мрежа” в Теленор България.

Първaтa разлика, която абонатите, преминали към 5G, ще усетят, определено е скоростта. Вече няма да се налага да чакаме с часове свалянето на големи по обем файлове или програми, като един четиричасов филм с висока резолюция, може да бъде достъпен само за няколко минути”, казва той.

Употребата на cloud-gaming или преминаването на публичния транспорт към автономно управление е напълно осъществимо с мрежа, каквато е 5G в близко бъдеще. Fixed Wireless е другата технология, която елиминира нуждата от физически или оптически кабели за достъп до интернет. Единственото, което тя изисква, за да имате бърза интернет 5G връзка, покритие и наличието на домашен рутер.

Повече можете да видите във видеото:

5G за всички

Теленор даде официален старт на своята 5G мрежа през юни тази година. Три са основните компоненти на екосистемата, от които клиент се нуждае, за да се наслади на новото поколение мрежа: 5G покритие; 5G тарифен план и 5G устройство. Операторът предлага достъп до иновативната технология без допълнително заплащане за всички клиенти на абонаментен план като част от 5G стратегията. Портфолиото от 5G устройства надхвърля 30 модела и до края на юли операторът предоставя 100 лв. отстъпка за закупуване на 5G устройство при връщане на старо устройство.

По-рано тази година Теленор стартира и мащабна информационна кампания за новата технология, с която поведе открит диалог с потребителите за ползите от 5G. Всички потребители, които имат въпроси за новото поколение мобилна мрежа, могат да задават въпросите си на специално създадения имейл адрес [email protected] или да научат повече в Центъра за знания, поместен на сайта на телекома.

Подкрепи Economic.bg