Терор в сърцето на Ню Йорк, има жертви

Ван се вряза в тълпа от хора на велоалея

Терор в сърцето на Ню Йорк, има жертви
29-годишен мъж се вряза с пикап в тълпа от хора в Манхатън, Ню Йорк в 15:00 часа местно време (22:00 часа българско време), навлизайки във велоалея, по която минават и пешеходци, предадоха световните медии. 

По последна информация на местните власти при нападението са загинали осем души, а други 11 са ранени. Те са настанени в болница без опасност за живота.

Извършителят на нападението е задържан от полицията и идентифициран. Той се казва Сайфуло Саипов и е имигрант от Узбекистан. Пристигнал е в САЩ през 2010 г. и е получил разрешение за пребиваване. 

Според очевидци нападателят е крещял "Аллах Акбар", малко преди да бъде обезвреден и арестуван от полицията. След като е преминал през цялата велоалея, атентаторът се е блъснал в училищен автобус. Ранени са две деца и двама възрастни.

Той се е опитал да избяга, но е бил ранен от полицай в корема, благодарение на което е арестуван и по-късно откаран в болница.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече нападателят "побъркан човек" и заяви, че властите не трябва да позволяват на "Ислямска държава" да действа на територията на страната, след пораженията, които екстремистите понасят в Близкия Изток. 

В наетия под наем от Сайфуло Саипов пикап са намерени бележки, написани на арабски, в които той се заклева във вярност на "Ислямска държава". До момента терористичната групировка не е поела отговорност за атаката. 

От българското Министерство на външните работи заявиха, че към момента няма данни за пострадали българи при нападението.
Коментари: 0