Tesla прави голям завод в Европа

Илън Мъск потвърди, че в него ще се правят електрически коли и батерии

Tesla прави голям завод в Европа
5146 ~ 2 мин. четене

Tesla планира да построи голям завод в Европа. В бъдещата втора Gigafactory ще се произвеждат електрически автомобили и батерии, заяви основателят на компанията Илън Мъск на пресконференцияв Германия в понеделник.

Мъск проведе среща с медиите, след като обяви, че е придобил германската инженерна група Grohmann Engineering. Той обясни, че компанията му в момента е фокусирана най-вече върху изкарването на Model 3 навреме на пазара, но планира и „значими инвестиции“. Те ще са част от голяма продуктова стратегия, която Мъск описа като „машината, която произвежда машината“.

Щефът на Tesla потвърди, че европейската производствена инвазия ще започне, след като Model 3 се качи на конвейера, което се очаква да се случи в средата на 2017 г.

“Няма съмнение, че дългосрочните планове на Tesla предвиждат поне един – а може би два или три – завода за автомобили и батерии, разположени в Европа.“


Gigafactory I е най-амбициозният проект на компанията до момента. Инвестицията е в размер на около $5 млрд. В следващите 3 до 4 години заводът ще дава работа на над 10 000 човека, които ще произвеждат батерии с мощност 35 гигават часа към края на 2018 г. – еквивалентни на световното годишно производство през 2014 г.

Заводът все още не е завършен, но когато това стане, той ще е една от най-големите сгради на планетата. Заводът ще заема площта на почти 174 футболни игрища. Целият му покрив ще бъде покрит със слънчеви панели.

В научно-популярната поредица Before The Flood на National Geographic, Илън Мъск твърди, че ще са необходими само 100 завода от калибъра на „Гигафактори“, за да се гарантира цялото световно потребление на електричество, добивано от възобновяеми източници. Явно втората стъпка от този план ще бъде предприета на Стария континет.

Подкрепи Economic.bg