ТЕЦ \"Сливен\" спира до 2 дни заради дълговете на НЕК

Градът на сините камъни е заплашен от студена зима - топлофикацията няма пари за въглища

ТЕЦ \

Снимка: БГНЕС

4307 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Oбластният град Сливен може да остане на студено идната зима заради неизплатени дългове за електроенергия от страна на държавната Национална електрическа компания (НЕК), алармираха в понеделник местните медии.

Става дума за над 12 000 домакинства, които са заплашени да останат без парно в най-студените месеци в града на сините камъни. Местните се опасяват да не се стигне до пълно спиране на топлоподаване за действащите болници, училища, детски градини и основните административни сгради и ведомства.  Не е ясно имат ли съответните сгради алтернативни източници за отопление или поне някакви запаси собствени въглища и дърва.

От „Топлофикация Сливен" алармират, че имали запаси въглища за още едва 2-3 дни: „И няма никакви средства, с които да се закупи допълнителна суровина“. Сметките на дружеството са блокирани. За изкупена електроенергия НЕК продължава да дължи на дружеството над 5 млн. лв. От дъщерна компания в Българския енергиен холдинг (БЕХ), както и от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) засега не дават информация, кога изработената електрическа енергия ще бъде изплатена.

От предприятието твърдят, че са изправени пред невъзможност да финансират дейностите си и „няма друг изход“, освен да преустановят временно работа. Ръководството на дружеството се надява „ангажираните институции спешно да предприемат мерки и проблемът да бъде решен, за да не стане градът на сините камъни най-студеното място за живеене“.

„Въпреки огромните проблеми предизвикани от държавата, ТЕЦ „Сливен“ не възнамерява да отстъпва от предприетата политика, ориентирана към клиентите. Именно тя преди 5 години успя да върне доверието на хората, да умножи многократно абонатите на ТЕЦ-а и да предотврати неговия фалит“, гласи позицията на „Топлофикация Сливен".

Оттам също така предупреждават неизрядния платец НЕК и принципалите на компанията БЕХ и МИЕ какви могат да бъдат последствията от тази свръхзадлъжнялост. „Ако топлофикацията спре и подаването на парното и топлата вода бъдат прекратени, по вина на държавата, това ще върне Сливен десетилетия назад в стандартите и комфорта на живот“, алармират от дружеството.Подкрепи Economic.bg