Тодор Танев: Държавата има право да си връща инвестираното в студентите

Според бившия образователен министър ще е трудно само да се прецени кои специалности да се кредитират

Тодор Танев: Държавата има право да си връща инвестираното в студентите
1532 ~ 2 мин. четене

Както студентите имат право след завършване на висше образование да отиват и да се реализират в чужбина, така пък държавата има право да си иска обратно инвестираното в студентите по държавна поръчка. Това каза в сутрешния блок на „Нова телевизия“ бившият министър на образованието Тодор Танев.

Той беше в студиото заедно с председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, за да обсъди представеното вчера от АИКБ предложение студентите да не плащат нищо за своето висше образование, ако след завършването си работят в България за определен период от време.

„Студентите имат права да се учат и имат права да отидат в чужбина, защото са европейски граждани, никой не може да им забрани това. Ако са държавна поръчка обаче, което означава, че държавата плаща, държавата също има права – това са правата на всички нас, които чрез нашите данъци даваме за студентите“, каза Танев. „Държавата може с определени инструменти да изисква срещу това, което е направила, да ѝ се възвърнат парите, ако даден човек не изпълни това, което държавата иска“, добави той.

Според Танев, за да не изглежда обаче сякаш държавата е полицейска и репресивна, е по-добре да се използват икономически инструменти, както е и на други места по света. Парите се предоставят от банка и после тя си търси обратно предоставения кредит за образование. Единствена пречка засега според Танев е единствено как да се прецени по кои специалности да може да се отпуска кредит и по кои не.

Васил Велев коментира, че срокът за работа при български работодател след завършването на висшето образование ще зависи от това какви средства са инвестирани в образованието на студента. „Около 5 години според мен са един оптимален срок“, каза той.

Велев посочи за пример съществуващата в момента практика във висшето военно обучение. „Там така е уредено – след завършване на образованието студентът трябва да работи 10 години в страната по специалността си иначе трябва да върне средствата, които са вложени в него“, коментира председателят на АИКБ.

Коментари: 0