Тол системата се отлага поне с три месеца

За това се договориха премиерът и превозвачите

Тол системата се отлага поне с три месеца
2321 ~ 2 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
От 16 август започват реални тестове на тол системата, които ще продължат 3 месеца. Това обявиха регионалният министър Петя Аврамова и изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев по време на брифинг след срещата при премиера Бойко Борисов. На нея участваха и други представители на транспортния бранш, както и министърът на финансите Владислав Горанов и зам.-регионалният министър Николай Нанков.

До средата на август ще продължат обсъжданият с бранша относно обхвата и тарифите. Окончателният размер на таксите за изминат километър ще бъдат определени чак когато приключат тестовете в реално време, т.е. около средата на ноември. Така отлагането на таксуването на тежкотоварните автомобили ще бъде най-малко три месеца, но вероятно повече. Бизнесът настояваше новият вид таксуване да започне от следващата година, а не както предвиждаше държавата - от 16 август.

По време на днешната среща превозвачите са се съгласили да участват доброволно в тестовете на системата и да монтират сами бордовите устройства в превозните средства. Припомняме, че те трябваше да започнат вчера.

"Всички сме "за" въвеждането на тол системата. Обединихме се че българските пътища имат нужда от средства да бъдат рехабилитирани. Необходими са повече от сегашните около 370 милиона лева от винетната система. Утре продължават разговорите за тарифи. Имаме нови предложения, които ще предоставим на бранша. Ще се дискутира и обхватът - и там има разногласия", коментира регионалният министър Петя Аврамова след срещата и допълни, че е възможно да се преговаря за размера на таксите за всички видове превозни средства. Все още не е ясен и обхватът на тол системата. По думите на Аврамова тя ще обхваща 10 800 км. - половината републиканска пътна мрежа, но от бизнеса се възпротивиха и пожелаха да се таксуват само магистралите и първокласните пътища, част от европейската транспортна мрежа. Заговори се и за т.нар. "нулева ставка" - 2300 км пътища в лошо състояние да не се таксуват, докато не се ремонтират.

От транспортния бранш поискаха отлагане на тол системата и предупредиха, че таксите ще повлияят върху инфлационните процеси и ще доведат до поскъпване на стоките. Превозвачите поискаха да има облекчения за тези, които превозват стоки от първа необходимост като хляб и горива. Обсъжданото от регионалното министерство предложение бе за изминат километър магистрала или първокласен път, камионите до 12 тона да плащат между 8-16 стотинки. За по-тежките превозни средства цената се увеличава.
Коментари: 0