Томислав Дончев: Възможни са и други оставки в кабинета

В правителството няма гарантирано място, смята вицепремиерът

Томислав Дончев: Възможни са и други оставки в кабинета

Снимка: Economic.bg

1168 ~ 2 мин. четене

Възможно е да има и други оставки в правителството. Кабинетът е динамична среда и там няма гарантирано място. Това заяви пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев преди коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединените патриоти" днес, на който ще бъдат обсъдени трите министерски оставки - на Николай Нанков, на Ивайло Московски и на Валентин Радев.

„Този, който не се вписва, който няма усещането, че може да допринесе за отбора, е напълно нормално да бъде сменен”, смята Томислав Дончев.

"Оставките след критична ситуация не означават индивидуализирана вина на всеки от министрите, това е знак за поемане на политическа отговорност", коментира още Дончев.

Той изтъкна, че министър-председателят има право да избира екипа, с който работи. „Кадровите промени в Министерския съвет се гласуват от Народното събрание, но Конституцията категорично е предвидила, че това става по предложение на министър-председателя. Каквито и усилия да има за търсене на консенсус, съгласуване и обсъждане, това е ексклузивен ангажимент на премиера, той избира с кого да работи. Той преценява кому да приеме оставката и какво предложение да входира в НС”, подчерта Дончев.

На въпрос дали ако премиерът е поискал оставката на даден министър, а депутатите не искат този министър да си тръгне, това означава бойкот на решението на премиера, Дончев отговори: „Дълбоко не вярвам да се стигне до подобна ситуация”.

Той беше категоричен, че в ГЕРБ няма конфликти и интриги. "Не сме имали възможност да обсъждаме министерските оставки с Цветан Цветанов в детайли, но не виждам причина да имаме остри различия", отбеляза Дончев. "Министърът на туризма Николина Ангелкова към момента запазва поста си", заяви още той.

Според него, когато става дума за държавното управление, е изключително подозрително да се взема решение, без да има спор. По думите му е нормално да има напрежение в кабинет, изграден на база коалиционен формат.

На въпрос дали се оглеждат за нови министри, той заяви, че имат дълги редици и достатъчно потенциални кандидати в резерв.

Вицепремиерът коментира и акциите на прокуратурата срещу фамилиите на Ветко Арабаджиев и Миню Стайков. „От нас нито „чадър”, нито подкрепа, нито нещо друго са получавали. Да си богат, не е престъпление, престъпление е да не си плащаш данъците. Това е доказателство, че няма значение колко си богат, какви хора познаваш – няма нито един застрахован, когато не спазва закона”, категоричен беше Томислав Дончев.

Той коментира и въпроса, че хотелът на Ветко Арабаджиев е сред спечелилите обществена поръчка за настаняванията на евроделегатите по време на европредседателството.

„Самият факт, че се случва подобна операция, означава, че ако не сега, преди месец или преди месец и половина, са намерени достатъчно данни и, надявам се, доказателства, че има престъпна дейност. Това по всяка вероятност не е било известно към момента на провеждане на поръчката. Комисията по избор на изпълнител по обществената поръчка не е разследващ орган и не прави данъчна ревизия”, изтъкна вицепремиерът.

Подкрепи Economic.bg