Топ 5 на най-големите рискове в интернет според Microsoft

Компанията представи новия Индекс за дигитална култура

Топ 5 на най-големите рискове в интернет според Microsoft

Снимка: Unsplash

Изследвайки състоянието на онлайн средата и безопасността в интернет, технологичният гигант Microsoft представи новия Индекс за дигитална култура (Digital Civility Index – DCI). Според него излагането на онлайн рискове е спаднало спрямо предходната година от 70 на 67%. А всеки четвърти човек казва, че културата на поведението в интернет е била подобрена по време на COVID-19.

Проучването е направено през май 2020 г. и проследява нагласите и възприятията на тийнейджъри (на възраст 13-17 години) и възрастни (на възраст 18-74 години) в 32 държави. То търси отговори на въпроси като „Какви онлайн рискове сте изпитали Вие и Вашето близко обкръжение, кога и колко често са възниквали рисковете и какви последствия и действия са били предприети?“ - и измерва излагането на 21 онлайн риска в четири области: поведенческа, морална, сексуална и лична/натрапчива, в продължение на целия им живот.

Проучването разглежда 21 риска, като първите 5 от тях са:

  1. нежелан контакт,
  2. различни видове измами,
  3. нежелан секстинг (съобщения със сексуално съдържание),
  4. злобно отношение към някого,
  5. тролинг (провокации/умишлено провокиране на конфликти).

На тийнейджърите се дължи значителното подобрение в онлайн културата на поведение. Всъщност индексът при тях за всичките 32 държави се подобрява до 63 от 66% през 2019 г., докато DCI сред възрастните респонденти се подобрява само с един процентен пункт (до 71 от 72%).

Освен това тийнейджърите показват по-добри резултати във всичките четири рискови категории, като сексуалните рискове спадат с почти четири процентни пункта при младите хора. Този спад може да бъде обвързан с по-голяма информираност сред тийнейджърите за сериозни онлайн рискове, като изнудване и други злоупотреби. Милениалите и поколение Z са били най-силно засегнати от онлайн тормоз.

Шест географски локации са добавени към последната анкета, проведена през април и май 2020 г., като за първи път са изследвани Дания, Филипините, Испания, Швеция, Тайван и Тайланд. Австралия е включена отново след последното ѝ участие през 2017 г.

От всички Тайван регистрира най-благоприятния показател за индекс на дигитална култура като дебютант и се нарежда на пето място сред 32-те изследвани географски региони, регистрирайки DCI от 61%. Този резултат е с шест процентни пункта по-благоприятен от средното за света и следва само Нидерландия (51%), Великобритания (55%), САЩ (56%) и Сингапур (59%), които заемат съответно четирите челни места.

Коментари: 0