Тръмп заплаши ЕС с мита върху автомобилите заради американските омари

Това е опит на американския президент да „отклони“ вниманието от протестите, пише Bloomberg

Тръмп заплаши ЕС с мита върху автомобилите заради американските омари

Снимка: БТА

3644 ~ 1 мин. четене

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи мита на вноса на автомобили от Европейския съюз (ЕС) заради тарифите, наложени върху американските омари.  На среща с представители на риболовния сектор от щата Мейн Тръмп обвини ЕС, че „се е възползвал“ от САЩ, но добави, че това „лесно може да се реши“.

Ако Брюксел не промени позицията си, „ще наложим мито на техните коли, докато не я променят и ще я променят веднага“, увери американският президент.  Аналогично мито може да се наложи и на китайски стоки заради митата на Пекин над вноса на омари, добави Тръмп, цитиран от Reuters.

По време на срещата в Мейн Тръмп назначи Питър Наваро за отговарящ по изненадващите мита, заявявайки, че той ще бъде „кралят на омарите“.

Това не е първият път, в който Тръмп заплашва Европейския съюз с налагане на мита върху автомобилите. Сегашните заплахи на президента на САЩ идват на фона на това, че Тръмп се стреми да „отклони“ вниманието от националните протести, както и критиките за това как е реагирал по време на кризата с коронавируса, пише Bloomberg.

Подкрепи Economic.bg