„Трейс“ обжалва решението на КЗК за строежа на Южната дъга

Все още не е ясно дали стартът на строителството на 6-километровата отсечка ще се забави

„Трейс“ обжалва решението на КЗК за строежа на Южната дъга
3704 ~ 1 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Все още не е ясно дали стартът на строителството на последните 6 километра от Южната дъга – разширението на Околовръстния път от „Цариградско шосе“ до „Младост“ - ще се забави, тъй като един от участниците в тръжната процедура – „Трейс груп холд“ е подала жалба и до Върховния административен съд (ВАС). 

Второ обжалване

През март „Трейс“ подаде жалба до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу избора на „ГБС – Инфраструктурно строителство“ за изпълнител на участъка, която бе отхвърлена от регулатора. Именно „Трейс“ е дала най-ниската цена – 95.5 млн. лв., но техническата оферта е получила само 28 точки. Според КЗК цената, предложена от „Трейс“ е по-ниска с повече от допустимите по правилата 20% спрямо офертите на останалите участници. Компанията е разяснила ценовото предложение пред КЗК, но регулаторът е отхвърлил част от аргументите.

Офертата на победителя е близо 119 млн. лв. без ДДС, а техническата оферта е оценена на максималните 40 точки. 

Отговорът на пътната агенция

След изпратено запитване от Economic.bg с колко ще се забави строителството на отсечката от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обясниха, че към момента решението за избор на изпълнител не е обжалвано пред КЗК. 

„Пред ВАС е обжалвано единствено определението на КЗК, което допуска предварително изпълнение на решението за избор на изпълнител, постановено от възложителя и обжалвано в производството пред КЗК“, пишат в отговор от пътната агенция.

Търгът за строежа на 6-километровата отсечка е на стойност 120 млн. лв., а срокът за изпълнение на дейностите е 910 дни. Със строителството ще завърши изграждането на Южната дъга на Околовръстния път.
Коментари: 0