Тръмп уволни ключов ръководител на службите по киберсигурност

Той направи това, тъй като Крис Кребс защити резултатите от изборите в САЩ

Тръмп уволни ключов ръководител на службите по киберсигурност

Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп уволни във вторник най-висшия служител по киберсигурността Крис Кребс. Това обяви Тръмп със съобщение в Twitter, обвинявайки го без доказателства, че е направил „изключително неточно“ изявление, че изборите на 3 ноември са сигурни и твърденията за измами са отхвърлени.

Тръмп продължава да твърди, че изборите са били „фалшифицирани“ и отказва да признае поражението си на президентските избори, които бяха спечелени от Джо Байдън, напомня Reuters. Щабът на Тръмп заведе множество дела в спорните щати, въпреки че изборните служители и в двете партии заявиха, че не виждат доказателства за сериозни нередности.

Работата на Кребс за защита на изборите от хакери и борба с дезинформацията за вота спечели похвали от законодателите на двете партии, както и от държавните и изборните служители в цялата страна. Но той предизвика гнева на Тръмп и неговите съюзници, които бяха раздразнени от отказа му да подкрепи твърденията за намеса в изборите.

Десетки експерти по сигурността публикуваха в понеделник писмо, в което се твърди, че твърдения за големи хакове са необосновани и абсурдни.

Twitter постави предупредителни етикети в публикациите на Тръмп, отбелязвайки, че „това твърдение за измама с избори е оспорено“.

Кребс оглавяваше Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата (CISA) на Министерството на вътрешната сигурност от самото ѝ създаване преди две години.

Според източник на Reuters Кребс не е бил уведомен за плана на Тръмп да го уволни и e научил за решението му чрез Twitter. Матю Травис, заместник на Кребс, подаде оставка във вторник вечер.

Коментари: 0