Трюдо уволни канадския посланик в Китай заради Huawei

Джон Маккалъм злепостави либералното правителство в Отава

Трюдо уволни канадския посланик в Китай заради Huawei

Снимка: БТА

Безпрецедентен ход предприе канадският премиер Джъстин Трюдо и уволни посланика на страната си в Китай, пише Reuters. Причината е, че канадският посланик в Пекин е причинил политическа бюра с коментари спрямо Huawei и подозренията, че технологичната компания събира данни в полза на китайското правителство.

Посланик Джон Маккалъм злепостави либералното правителство на Трюдо, заявявайки, че главният финансов директор на Huawei Мън Уанджоу може да използва силни аргументи срещу искането на САЩ да бъде екстрадирана там. Депутати от опозицията, както и бивши посланици, веднага обвиниха Маккалъм в недопустимо намесване в политиката на Китай и то по въпрос, който досега силно влоши отношенията между азиатската държава и Канада.

Уанджоу, която е дъщерята на основателя на Huawei Жън Джънфей, през декември миналата година беше арестувана в канадския град Ванкувър заради предполагаемо нарушаване на американските санкции срещу Иран. Впоследствие Китай задържа двама канадски граждани с аргумента, че застрашават националната ѝ сигурност. Впоследствие китайски съд преразгледа присъдата на канадец, излежаващ в затвора присъда за трафик на наркотици, и го осъди на смърт.

Коментари: 0