Цигареният бранш няма да бъде облагодетелстван с осигуровките

Предложението на Калфин няма да бъде прието, заяви премиерът Бойко Борисов

Цигареният бранш няма да бъде облагодетелстван с осигуровките
220 ~ 1 мин. четене

Предложенията за осигурителните прагове и изключението, което се прави за цигарените компании, няма да бъдат приети. Това заяви пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов преди началото на конгреса на Европейската народна партия в Мадрид.

Припомняме, че преди няколко дни социалният министър предложи увеличение на осигурителните прагове със 7,5 % за дейностите, в които работодателите и синдикатите не постигнаха споразумения. Тук се включват 37 сектора на икономиката. Притеснително беше обаче решението да бъде направено изключение за цигарените фабрики.

„Снощи се скарах на вицепремиера Калфин, след като разбрах за осигурителните прагове и изключението, което се прави за тютюнопроизводителите (Вероятно министър-председателят има предвид цигарените компании - бел.ред.). Така че това няма да бъде прието. Това го гарантирам. И се надявам друг път, когато има подобни желания или анонси в публичното пространство, защото това не е минало нито на съвет, нито на тристранка, да бъда уведомяван. Защото поемам пасиви, за които изобщо не съм знаел“, подчерта премиерът.

Той каза, че има прекрасни отношения с министър Калфин и след като са разговаряли, предложението ще бъде премахнато.

На срещата в Мадрид Борисов заяви, че ще настоява за реалното прилагане на единна позиция по отношение на бежанската криза в Европа. Според него в момента изключително притеснителен е фактът, че сирийците на нашата граница са малко, а задържаните са предимно млади афганистанци и пакистанци, които влизат организирано. 

Подкрепи Economic.bg